Obavijesti

News

Komentari 17

Radio im iza leđa? Assangeu Ekvador oduzeo državljanstvo

Radio im iza leđa? Assangeu Ekvador oduzeo državljanstvo
7

SUMRAK SLOBODE MEDIJA Juliana Assangea (47), osnivača zviždačke stranice WikiLeaks, uhitili su u ekvadorskoj ambasadi jer ga traži SAD

VIDEO

Morate pružati otpor, možete pružiti otpor, vikao je danas aktivist i osnivač zviždačke stranice WikiLeaks Julian Assange (47) dok ga je sedam policajaca iznosilo iz ekvadorske ambasade u glavnom gradu Ujedinjenoga Kraljevstva Londonu.

U njihovoj zgradi proveo je čak sedam godina nakon što je 2012. zatražio azil. To mu je potvrdio i tadašnji ekvadorski predsjednik Rafael Correa, koji je rekao kako ondje može ostati zauvijek. Naime, Assange je zaslužan za objavu mnogih tajnih dokumenata svjetskih vlada, političara i poduzetnika koji su duboko uzdrmali čak i međunarodne odnose. Oni su sadržavali podatke o ratovima u Iraku i Afganistanu kao i prepiske američkih diplomata.

Assange promijenio imidž: Iz ambasade je izašao kao starac
Assange promijenio imidž: Iz ambasade je izašao kao starac

Njih mu je predao vojnik Bradley Edward Manning, koji je kasnije promijenio spol i ime u Chelsea. On je uhićen, a 2013. i osuđen zbog skidanja i predavanja tajnih dokumenata. Među njima su se našli i mailovi bivše američke državne tajnice Hillary Clinton. Tad je lov na Assangea počeo i službeno. Prvo ga je, pod optužbom za napad i silovanje, tražila Švedska. On se protivio odlasku u tu zemlju jer se bojao da će ga izručiti SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:06

Nakon gotovo sedam godina u ambasadi, u kojoj je vodio WikiLeaks, političku emisiju za rusku televiziju, pisao je tekstove itd., obistinila se njegova najveća noćna mora. Radnici ambasade pustili su u zgradu policiju po navodnom nalogu novog ekvadorskog predsjednika Lenina Morena. Kao izgovor iskoristili su skandal INAPapers, u kojem se Moreno optužuje za korupciju. Ekvador također sumnja da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na internetu.

Ekvador Assangeu ukinuo azil, uhićen pri izlasku iz ambasade
Ekvador Assangeu ukinuo azil, uhićen pri izlasku iz ambasade

- Moreno je najveći izdajica u povijesti ekvadorskog i naroda Latinske Amerike. On je korumpiran, ali ovo što je napravio je zločin koji mu čovječanstvo nikad neće zaboraviti - napisao je bivši predsjednik Ekvadora Correra. Assangea su političari opisali kao žrtveno janje koje će stradati u obračunu s korupcijom u Ekvadoru, a najviše bi trebale profitirati američke tajne službe, koje su ga godinama pokušavale privesti.

- Njegovi kritičari se mogu radovati, no ovo je mračni trenutak za slobodu medija - napisao je nakon uhićenja drugi značajni američki zviždač Edward Snowden. Assange je i njemu pomogao u bijegu od SAD-a te se nalazi u Rusiji.

Uzeli mu državljanstvo

Assangeu je oduzeto i ekvadorsko državljanstvo, rekao je u Quitu ministar vanjskih poslova Jose Valencia.

- Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. su ukinuti u srijedu po odluci ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure, rekao je Valencia na konferenciji za novinare.

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.

- Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije vlade, rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.

Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru, te treću osobu koja također živi u Ekvadoru a  visokopozicionirani je član WikiLeaksa.

SAD ga optužuje za urotu 

Američko tužiteljstvo objavilo je u četvrtak da je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010.

Assangeu, uhićenom u četvrtak ujutro u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je boravio od 2012., prijeti zbog toga maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Assangea (47), koji bi mogao biti izručen SAD-u, ispitat će američka strana video linkom 2. svibnja.

Britanski sudac Westminsterskog suda rekao je da Amerikanci imaju rok do 12. lipnja predstaviti Britaniji svoje argumente za izručenje Assangea.

Assange se pojavio pred Westminsterskim sudom koji ga je proglasio krivim za kršenje uvjeta privremenog puštanja na slobodu, kažnjivo jednom godinom zatvora.

Britanska policija nakon Assangeova uhićenja objavila je da je lišen slobode u skladu sa zahtjevom za izručenje SAD-u, te zbog kršenja privremenog puštanja na slobodu u Britaniji.

Kaznena istraga u SAD-u traje još od vremena administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

U optužnici se navodi da je on u ožujku 2010. sudjelovao u uroti da pomogne Manning da probije šifru pohranjenu na računalima američkog ministarstva obrane povezanim na SIPRNet mrežu, vladinu mrežu za povjerljive dokumente i komunikacije.

Obamina administracija odlučila je da neće kazneno goniti WikiLeaks jer je njegov rad bio previše poput novinarskih djelatnosti koje su zaštićene Prvim amandmanom američkog Ustava.

Uoči Assangeovog pojavljivanja na sudu, premijerka Theresa May u parlamentu je komentirala da "nitko nije iznad zakona".

"U Velikoj Britaniji nitko nije iznad zakona", rekla je May u Donjem domu i pohvalila "veliki profesionalizam" britanskih policajaca koji su uhitili Australca na temelju naloga iz lipnja 2012. britanskog pravosuđa zbog nepojavljivanja na sudu kao i na temelju američkog zahtjeva za izručenjem. 

Glasnogovornik Therese May istaknuo je također da Britanija nije lobirala za odluku o povlačenju azila Julianu Assangeu.

Assangeu je, nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto i ekvadorsko državljanstvo.

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a