Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sedam ministarstava ima novo ime: To će nas koštati milijune

None Foto: Krešimir Sočković/Facebook

Nepotreban trošak: Ministarstvo zdravlja je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pomorstva sada je Ministarstvo mora, Ministarstvo branitelja postaje Ministarstvo hrvatskih branitelja...

Nova hrvatska Vlada već je porezne obveznike bacila u novi i nepotreban trošak. Naime, od ukupno 19 ministarstava, čak sedam ih je dobilo nova imena. Kako piše Novi list, zbog toga će se trošak mjeriti u stotinama tisuća, možda i milijunima kuna, jer svako od spomenutih sedam ministarstava sada mora naručiti i postaviti nove pločice na pročeljima svih svojih ureda, ispostava i institucija, čemu treba dodati i promjenu pečata, službenih memoranduma, obrazaca, potvrda, naloga...

Ministarstvo zdravlja je Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravlja, kojemu je ime prije pet godina dala Vlada Zorana Milanovića, sada ponovo postaje Ministarstvo zdravstva i tamo su bili jako ažurni, te su nove ploče već počeli postavljati na bolnicama, institutima i zavodima s novim identitetom.

Ministarstvo pomorstva sada je Ministarstvo mora

Sličnu promjenu prolazi i novoimenovano Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje se dosad zvalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Ovdje će trebati postaviti gotovo stotinjak tabela s novim imenom, najviše na ispostavama lučkih kapetanija.

Ministarstvo branitelja postaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Treća lingvistička promjena odnosi se na Ministarstvo branitelja, gdje ministar ostaje Tomo Medved, ali sada na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, koje će također mijenjati pločice, ali, kako navodi Novi list, u bitno manjem obimu u odnosu na resore zdravstva/zdravlja, odnosno pomorstva/mora.

Ministarstvu graditeljstva dodaju 'i prostornog uređenja'

Novih imena ima još. Lovro Kuščević ostaje ministrom, ali sada više neće biti u Ministarstvu graditeljstva, već u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, pa stoga i ovdje dolazi do bitnih promjena u kontekstu troškova zbog novog nazivlja.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Posebna skrb o demografskim problemima donijela je i promjenu naziva Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje u novi mandat neće ići Bernardica Juretić, već će njezin posao nastaviti Nada Murganić, ali sada na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministarstvo zaštite okoliša i (umjesto prirode) energetike

Iz naziva Ministarstva zaštite okoliša i prirode izbačena je priroda, a pridodana energetika, i to kao ustupak zahtjevima Mosta, koji ovdje zadržava isto kadrovsko rješenje imenovanjem Slavena Dobrovića. Ponovo će se zbog toga mijenjati nazivlje na nizu agencija i institucija.

Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta

Ministarstvo poduzetništva i obrta administrativno prestaje postojati i pripaja se resoru gospodarstva, tako da se formira zajedničko Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, što je ipak konkretna promjena, pa se ne može govoriti o stvaranju nepotrebnih troškova. 

Na upit koliko će to sve koštati, iz Ministarstva mora/pomorstva, prometa i infrastrukture kazali su da će naručiti ukupno 92 ploče s novim nazivom, a s obzirom da cijene tih proizvoda na tržištu variraju bit će potrebno u što kraćem roku prikupiti određeni broj ponuda prije konačne odluke o odabiru dobavljača.

Dosadašnja praksa pokazuje da su cijene pločica s natpisima novih imena varirale od 350 do 500 kuna po komadu i to bez PDV-a. Stoga se može procijeniti kako će samo u Ministarstvu mora na nove natpise potrošiti gotovo 50.000 kuna. Slično će biti i kod Ministarstva zdravstva, gdje su precizno naveli koje će sve troškove imati zbog promjene imena. Bit će nabavljeno ukupno 17 ploča s novim natpisima, koje koštaju 7.112 kuna s PDV-om. Zatim se nabavlja novih 139 pečata i još 15 štambilja što će koštati 27.651 kunu. Ide i promjena u registarskim dozvolama za 48 službenih vozila, što je trošak od 1.300 kuna. Zaključno će zbog promjene imena Ministarstvo zdravstva platiti oko 36.000 kuna s PDV-om. 

Kad se računa samo trošak novih natpisa na pročeljima državnih ureda, agencija, lučkih kapetanija, bolnica i drugih državnih institucija, ukupni troškovi bi mogli dosegnuti nekoliko stotina tisuća kuna, a tome treba dodati i izmjenu pečata, memoranduma, pa lingvistička gimnastika itekako ima svoju cijenu za državni proračun. Mjerit će se možda i u milijunima kuna, piše Novi list.

Komentari (386)
  • Ministarstva treba definirati Ustavom jednom za uvijek i kraj priče. A ne da mijenja kak se kome sprdne i da svaka nova vlada izmišlja toplu vodu, kao da su ministarstva tu radi njih. Stvarno mi to već ide na neku stvar - kako novi premijer dođe, tako preuređuje državu kao da mu je država djedovina. Tome treba stati na kraj.

    21. 10. 2016,   10:58
  • Ovoj državi ne treba vanjski neprijatelj, ma kakvi srbi, četnici, švabe, čerkezi....Ona se izjeda iznutra!

    21. 10. 2016,   10:36
  • A ukinut će pomočnike u nastavi invalidima jer nisu produžili ugovre ,ljenčine birokratske !

    21. 10. 2016,   10:44