Obavijesti

News

Komentari 0

Sedmorica pod istragom zbog šverca trave i tvari za heroin

Sedmorica pod istragom zbog šverca trave i tvari za heroin
1

Terete ih se da su se povezali radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se koristi za izradu heroina

VIDEO

Zbog sumnje u krijumčarenje najmanje 55 kilograma marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Poljske uvezli tvar za proizvodnju heroina koju su planirali prokrijumčariti u Tursku Uskok je pokrenuo istragu protiv sedmorice osumnjičenika, od kojih je za četvoricu od suca istrage osječkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestili su u utorak policija i tužiteljstvo.

Uskok je izvijestio da su prvookrivljeni 41-godišnjak i drugookrivljeni 39-godišnjak osumnjičeni su da su od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i BiH okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike te više drugih zasad nepoznatih osoba iz BiH, Njemačke i Turske.

Terete ih se da su se povezali radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se koristi za izradu heroina, iz Poljske u Tursku te povratno krijumčarenje heroina iz Turske u Hrvatsku te zbog nabave većih količina marihuane u BiH i njezino krijumčarenje u Hrvatsku, a sve radi daljnje preprodaje u Njemačkoj.

Policija je izvijestila da su dvojica navodnih organizatora krijumčarskog lanca od početka početka srpnja do početka kolovoza 2017. nakon dogovora s nepoznatim osobama iz Turske kupili su 5.000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivene u teretnom vozilu među solarnim panelima. No, pošiljka je zaplijenjena na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske kada je tijekom granične kontrole, u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskok navodi i da je kamion za krijumčarenje kupljen preko obrta trećeokrivljenog 41-godišnjaka, dok je sedmookrivljeni 27-godišnjak, sukladno uputama prve dvojice okrivljenika, donio novac za kupnju kamiona, pribavio neistiniti pečat za ovjeru kupoprodajnog ugovora za teretno vozilo te obavio istovar u pripremljenom skladištu.

Osim kiseline za proizvodnju heroina skupina je u dva navrata organizirala i krijumčarenje većih količina marihuane iz BiH, a krajnje joj je odredište navodno bila Njemačka.

Najprije su u BiH kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, za čiji je prijevoz 39-godišnjak nabavio automobil u Njemačkoj. Marihuanu je sakrio u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku, ali je prilikom carinske granične kontrole otkriven na graničnom prijelazu Slavonski Šamac.

U drugom pokušaju u BiH je kupljeno nešto više od 40 kilograma marihuane koju su pokušali prokrijumčariti sa stolicama koje je tvrtka iz BiH kamionom izvozila u Njemačku. Drogu su sakrili u sredinu tovarnog prostora no i ta je pošiljka otkrivena na graničnom prijelazu Slavonski Brod.

Tužiteljstvo navodi da su marihuanu nabavljali četvrto i peto okrivljeni 51-godišnjaci. Prvoosumnjičeni je u Njemačkoj nabavio automobil za krijumčarenje droge koji je predao treće okrivljenom 41-godišnjaku., a on je od dvojice 51-godišnjih okrivljenika preuzimao drogu i prevozio je u Hrvatsku. Sukladno uputama prvookrivljenog 41-godišnjaka marihuanu je od četvrto i peto okrivljenog  preuzimao i šesto okrivljeni 38-godišnjak, koji je teretnim vozilom drogu krijumčario u Hrvatsku, dok je sedmo osumnjičeni 27-godišnjak preuzeo novac za prijevoz droge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a