Obavijesti

News

Komentari 9

Šef katalonske vlade želi da do kraja 2021. postanu neovisni

Šef katalonske vlade želi da do kraja 2021. postanu neovisni
5

Katalonski dužnosnici su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca kada su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda

VIDEO

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u četvrtak kako je njegov cilj postizanje nezavisnosti Katalonije od Španjolske do kraja 2021.godine, slože li se o tome stranke za nezavisnost koje u regionalnom parlamentu imaju većinu mjesta.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

02:12

Torra je u četvrtak održao govor u parlamentu u Barceloni kao odgovor na osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima kojima je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Dužnosnici su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca kada su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela na terenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
People gather for a protest in Barcelona

Torra je poručio kako do proljeća želi prijedlog o uspostavi „katalonske republike“ dodavši da je potrebno organizirati novi referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika.

Aktualna vlada kojom predsjeda Torra ima mandat do prosinca 2021. godine.

Catalan leader Quim Torra sits in the Parliament in Barcelona

- Zalažem se da se do kraja ovog mandata ponovno izvrši pravo na samoodređenje. Ponovo će se ostvariti svako zabranjeno pravo. Ako nas zbog postavljanja glasačkih kutija osude na 100 godina, mi ćemo ih opet postaviti - izjavio je Torra i pozvao na sporazum sve stranke i društvene skupine koje podržavaju samostalnost.

Od ponedjeljka traju masovni i nasilni prosvjedi zbog osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima.

Hrvat u paklu Barcelone: Sve je bilo mirno, a onda je krenulo
Hrvat u paklu Barcelone: Sve je bilo mirno, a onda je krenulo

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u srijedu kako zasad neće posezati za izvanrednim mjerama koje bi uključile direktno i privremeno preuzimanje upravljanja nad Katalonijom u cilju smirivanja situacije. Pozvao je Torru na „odlučno“ osuđivanje nasilja u kojem je tijekom tri dana bilo ozlijeđeno više od 250 osoba.
„Neka ne inzistiraju i neka nam prestanu davati lekcije oko nasilja jer smo ga uvijek odbijali. No ovdje u parlamentu ima političkih grupa koje nisu osudile nasilje (policije nad biračima) 1. listopada 2017. godine“, rekao je Torra misleći na stranke koje podržavaju jedinstvo Španjolske u Kataloniji.

U Barceloni prosvjed studenata, u Madridu "bdiju nad Katalonijom"

Nakon što je predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio novi referendum i ostvarenje „katalonske republike“ do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine, španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska odgovorio je kako su „važne radnje, a ne izjave“ upozorivši da "nitko neće proći nekažnjeno".

„Važne su činjenice, radnje. Njih ćemo vrednovati, a ne izjave“, izjavio je Grande-Marlaska na konferenciji za medije nakon sastanka svog kabineta poslije trećeg dana nasilnih prosvjeda u Kataloniji. „Nitko neće proći nekažnjeno“, napomenuo je.

„Nadamo se da će se situacija u Kataloniji smiriti. Vlada radi na tome kako bi osigurala sigurnost građana“, istaknuo je Grande-Marlaska i poslao poruku onim Kataloncima koji ne podržavaju odcjepljenje.

„Neki se osjećaju poput siročadi. No bdijemo nad pravima svih Katalonaca“, kazao je.
Od ponedjeljka je uhićeno 97 osoba, od čega njih 46 u srijedu navečer kada su prosvjednici zapalili pet automobila u Barceloni te bacali boce, kamenje i druge predmete na katalonsku policiju. Policija je u srijedu navečer priopćila kako su bačeni i molotovljevi kokteli. Četiri osobe su zadržane u pritvoru.

Od početka prosvjeda, koji su izbili nakon osuđujućih presuda katalonskim liderima odgovornima za organiziranje zabranjenog referenduma 2017., ozlijeđena su 194 policajca, rekao je španjolski ministar.
U četvrtak je počeo prosvjed studenata koji na jednom od središnjih trgova u Barceloni uzvikuju „Sloboda političkim zatvorenicima“, nose zastave koje simboliziraju nezavisnost i transparent na kojem piše „Studenti će sve zaustaviti“. S njima su i učenici srednjih škola koji su također još u srijedu na tri dana napustili predavanja. Ondje se nalazi 25.000 prosvjednika, izvijestila je katalonska policija.
„Ovo su mirni prosvjedi i takvi će ostati“, poručila je predsjednica studentskog sindikata.
Na policiju je bačeno nekoliko jaja, a zapaljena je jedna španjolska zastava ispred zgrade policije. Osam prometnica je bilo blokirano.
Socijalistički premijer Pedro Sánchez, koji se 10. studenog suočava s parlamentarnim izborima, u srijedu je rekao kako zasad neće posegnuti za izvanrednim mjerama u Kataloniji. Španjolska desna oporba je tražila od njega aktiviranje zakona prema kojem bi vlada u Madridu privremeno i djelomično preuzela direktno upravljanje na pokrajinom gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a.
U petak će u Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveru Španjolske, uslijediti generalni štrajk na poziv sindikata koji podržavaju samostalnost. Već se osjećaju posljedice najave budući da su neke kompanije obustavile aktivnosti.
Proizvođač automobila Seat u četvrtak popodne je zatvorio tvornicu u Martorellu, predgrađu Barcelone. Trebao bi ju otvoriti u ponedjeljak nakon prosvjeda i vikenda.
U Barceloni kamioni jedne kompanije nisu mogli ukrcati kavu namijenjenu izvozu u Portugal jer su tamošnja skladišta zatvorena. "Došli su kamion, no nisu mogli ukrcati kavu", rekla je dužnosnica kompanije za izvoz kave iz Madrida u telefonskom razgovoru za Hinu.
Prosvjednici će u petak zatražiti oslobođenje devetero zatvorenih dužnosnika. Premijer Sánchez je odgovorio kako oni moraju odslužiti kazne čime je odbacio ideju o amnestiji.
Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je ranije u četvrtak kako je njegov cilj postizanje nezavisnosti Katalonije od Španjolske do kraja 2021., slože li se o tome stranke za nezavisnost koje u regionalnom parlamentu imaju većinu mjesta.
Torra je održao govor u parlamentu u Barceloni kao odgovor na osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima kojima je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina.
Dužnosnici su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca kada su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela na terenu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.