Obavijesti

News

Komentari 203

Šef lokalnog HDZ-a podigao je beach bar tamo gdje ne smije

Šef lokalnog HDZ-a podigao je beach bar tamo gdje ne smije
3

Iako su mu inspektori prošle godine zabranili rad na pomorskom dobru, on i danas, zahvaljujući Općini u kojoj je vijećnik, uredno radi i reklamira svoj kafić

VIDEO

Šef lokalnog HDZ-a podigao je beach bar na prethodno devastiranom pomorskom dobru na Šolti. Kafiću je nadjenuo ime Africa, a njegova gradnja bila je uvod u razotkrivanje ilegalnog kaosa na ovom otoku.

"Dabogda te dopala Šolta" je stara kletva kojom su dalmatinske majke davno prijetilo neposlušnim djevojkama. Naime, udaja za Šoltanina značila bi težak život ispunjen mukotrpnim fizičkim radom, najčešće u proizvodnji vapna. 

Danas vrijedi suprotno. Teški rad zamijenjen je bezbrižnim turizmom koji nosi mogućnost brze i velike zarade. Posebno ako zakone i propise doživljavate fleksibilno.

Ćiril Kalebić je predsjednik otočkog HDZ-a i vijećnik u šoltanskom Općinskom vijeću. On je također osnivač i direktor tvrtke Kamena vila, koja je formalno vlasnica beach bara Africa u šoltanskoj uvali Zadušna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako su mu inspektori prošle godine zabranili rad na pomorskom dobru, on i danas, zahvaljujući Općini u kojoj je vijećnik, uredno radi i reklamira svoj kafić.

Sravnjena morska obala

Priča počinje prošle godine s gradnjom kanalizacijske mreže i šetnice. U neposrednoj blizini ovih radova, u uvali gdje se danas nalazi Africa, uskoro su započeli i drugi, projektom nepredviđeni radovi. 

Srušena je i sravnjena morska obala te je na nju nasut kameni plato na kojem će niknuti Kalebićev kafić. Članovi organizacije Pokret otoka snimili su kako je plaža izgledala u to vrijeme.

Tko je devastirao obalu?

Firma EKO Kaštelanski zaljev koja je izvodila radove na kanalizaciji i obližnjoj šetnici rezolutno je tvrdila da zahvat na obali nema ništa s njima i njihovim projektom. U odgovoru Pokretu otoka navode kako "nisu izvodili nikakve radove, niti su dali nalog za izvođenje istih izvan granice obuhvata". 

"Predmetni radovi nalaze se u neposrednoj blizini gradilišta i izvedeni su tijekom vikenda, kada nismo obavljali nikakve aktivnosti na gradilištu", piše u odgovoru EKO Kaštelanskog zaljeva.

Zabrana korištenja pomorskog dobra

Obaviještene su nadležne institucije i na teren početkom lipnja izlazi inspekcija. Pokret otoka piše kako je Kalebić odmah po odlasku inspektora otvorio Africu i počeo s radom.

14. lipnja stiže obavijest o inspekcijskom postupanju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U njemu Kalebiću izričito zabranjuju korištenje pomorskog dobra jer nije imao koncesijsko odobrenje ni dozvolu za postavljanje kafića. Također, izdaju i prekršajni nalog protiv HDZ-ovca jer nije postojala ni suglasnost Lučke kapetanije. 

Ništa od ovoga nije omelo Kalebića koji je, kako piše Pokret otoka, i dalje uredno radio.

Nered u Općini Šolta

Ministarstvo je odlučilo zatim provesti nadzor nad radom cijelog šoltanskog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja i ostalim poslovima upravljanja pomorskim dobrom na Šolti.

Tu tek počinje nered.

Inspekcija je mjesec dana češljala Šoltu i utvrdila kako je Vijeće prekršilo više odredbi koje se tiču koncesijskih odobrenja i Zakona o pomorskom dobru. 

Nisu donijeli poslovnik o svom radu, koncesijska odobrenja izdavana su bez rasprave i odluke, članovi Vijeća, osim predsjednice, nisu imali uvid u podnesene zahtjeve niti je Vijeće provjeravalo valjanost dokumentacije. U zapisnicima sjednica nema podataka o odobrenim i odbijenim zahtjevima za koncesijsko odobrenje niti se mogu razlučiti rezultati glasanja članova Vijeća. Postoji osnova sumnje da se manipuliralo zapisnicima naknadnim potpisivanjem i sastavljanjem.

Naknade za koncesijska odobrenja se nisu naplaćivale sukladno zakonu pa postoje dugovi prema Općini. Otkriveno je i kako su službene osobe ovjeravale neistiniti sadržaj koncesijskih odobrenja tako što su potpisivale i pečatirale izvršenu uplatu naknade koja nije bila plaćena. Inspekcija je otkrila i kako su se namjenska sredstva od naknada za koncesijska odobrenja trošila za plaćanje ugostiteljskih računa umjesto u svrhu upravljanja pomorskim dobrom. Također, Ministarstvo piše i kako postoji osnova sumnje da je Općina kompenzirala svoje dugove preko naknada za izdana koncesijska odobrenja koristeći dokumentaciju koja uopće nije postojala.

Ukidanje svih koncesijskih odobrenja

Ministarstvo je naredilo ukidanje svih koncesijskih odobrenja izdanih u 2018. godini i proglasilo ih nezakonitim. Također, zatražili su i postupanje Općinskog državnog odvjetništva. 

Cijeli zapisnik inspekcije sa svim naloženim mjerama dostavljen je načelniku i općinskom vijeću Šolte. Svejedno, to ih nije spriječilo da Kalebićevoj Kamenoj vili i ove godine daju koncesijsko odobrenje. Dopustili su mu postavljanje montažnog objekta od 12 kvadrata i pripadajuću terasu veličine 20 četvornih metara. Odnosno, dopustili su mu postavljanje već zabranjenog kafića podignutog bez dozvole na pomorskom dobru.

Kalebićeva Kamena vila osnovana je 2009. godine, a nudi građevinarske, ugostiteljske i turističke usluge. Prema informacijama sa službene stranice, njihove usluge obuhvaćaju poslovanje nekretninama, iznajmljivanje apartmana te ugostiteljske usluge uključujući konobu Kamenicu, beach bar Africu i Đigu.

U 2017. su uprihodili 2.38 milijuna kuna, dok su 2018. godine ostvarili 1.67 milijuna kuna prihoda. Dobit u 2017. iznosila je preko 53 tisuće kuna, a u 2018. 15 i pol tisuća kuna.

"Nisam grama betona stavio"

Nazvali smo Ćirila Kalebića. 

"Ja nemam takve informacije", odgovorio nam je kad smo ga pitali što se promijenilo od prošlogodišnje zabrane rada, prekršajnog naloga i ukidanja svih koncesijskih odobrenja na Šolti.

"Nemam nikakav prekršaj, nije izdan nikakav nalog. Nisu oni ukinuli koncesijska odobrenja. Kako su se ono pametno izrazili? Proglasili su nezakonitim sva koncesijska odobrenja koja su dali. Ne znam sad kako su to pametno preformulirali. Iz nekih razloga, iz neke njihove administrativne greške. Ne znam vam objasniti", nije znao Kalebić.

"Nije meni nitko zabranio. Ja nisam izvodio nikakve građevinske radove osim postavljanja montažnog objekta. Nije se obala nasipala, nego kako su se izvodili radovi za kanalizaciju, tako je ostala obala. Radili su se veliki potporni zidovi, strojevi su ušli unutra i oni su sebi napravili temelje", kaže HDZ-ovac. 

Obavijestili smo ga da firma koja je gradila kanalizaciju izričito tvrdi da nema ništa s radovima gdje se danas nalazi njegov kafić.

"Isto tako nemam ni ja. Nisam grama betona stavio niti je moj stroj ušao u to područje. Samo sam stavio drvenu, montažnu kućicu od 12 kvadrata", rekao nam je Kalebić, dodajući kako je i ove i prošle godine uredno platio i dobio koncesijsko odobrenje.

Nova inspekcija na Šolti

Općina Šolta je ove godine donijela novi plan upravljanja pomorskim dobrom u kojemu su opet odlučili izdati koncesijsko odobrenje Kamenoj vili za Africu. Kontaktirali smo i upitali što se to promijenilo od prošle godine i od svih zaključaka inspekcije. Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Javili smo se DORH-u i upitali ih kako je završilo postupanje zatraženo od Ministarstva, a oni su nam odgovorili kako su izdali nalog za poduzimanjem izvida Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Nisu nam otkrivali detalje jer je postupanje tajno.

Na naš upit, Državni inspektorat nas je obavijestio kako je upravo u tijeku novi inspekcijski nadzor Africe.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji