Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šefa i bivšeg tajnika HČSP-a osudili za izvlačenje novca

Vinko Kalinić, koji je bio direktor tvrtke Kalvin, je na traženje Josipa Miljka izvlačio novac. Za sebe je zadržao 79.187 kn, a Miljku je dao 3.495.800 kn. Krivi su i jer nisu vodili poslovne knjige

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu Vinko Kalinić, bivši tajnik HČSP-a, i predsjednik stranke Josip Miljak osuđeni su za protuzakonito izvlačenje novca iz tvrtke Kalvin od 2005. do 2008. godine. 

Kalinić, koji je bio direktor tvrtke, je na traženje Miljka, koji formalno nije imao nikakav status u poduzeću, izvlačio novac. Za sebe je zadržao 79.187 kuna, a Miljku je dao 3.495.800 kuna. Krivi su i jer nisu vodili poslovne knjige za ta razdoblja dok su oslobođeni optužbe da 2005. državi nisu platili 698.000 kuna PDV-a.

''Nema govora o političkom postupku''

Sutkinja je Kalinića, viškog pjesnika i deklariranog homoseksualca, kaznila na jedinstvenu kaznu od deset mjeseci uvjetno s rokom kušnje od četiri godine.  S time da u roku dvije godine od pravomoćnosti mora vratiti protuzakonito stečeni novac ili će u zatvor.

Miljak je dobio jednistvenu kaznu od dvije godine zatvora s time da će iza rešetaka provesti deset mjeseci dok će 14 biti na uvjetnoj kazni s rokom kušnje od pet godina. On mora vratiti 3,5 milijuna u roku tri godine po pravomoćnosti persude ili će mu se opozvati uvjetna kazna. 

- Unatoč pokušaju Miljka da se suđenje proglasi političkim postupkom jasno je da o tome nema niti govora. Radi se o prozaičnom kaznenom djelu izvlačenja novca iz Hidrocommerca. Zašto nitko iz te tvrtke nije procesuiran zna Državno odvjetništvo- rekla je obrazlažući presudu sutkinja Sanja Mazalin.

Naime, trgovačko društvo Kalvin bilo je registrirano za građevinske poslove. Direktor tvrtke bio je Kalinić dok Miljak s njom nije imao nikakav formalni status. Sa žiroračuna tvrtke Kalinić je nezakonito podizao novac od 2005. do 2008. Manji dio zadržao je i potrošio na sebe, a gotovo 3,5 milijuna dao je Miljku koji mu je rekao da će to potrošiti za potrebe poduzeća. Kalinić je u to vrijeme bio tajnik u Hrvatskoj čistoj stranci prava, nije imao sredstava. Bio je u svakodnevnom kontaktu s Miljkom koji je bio poduzetnik i bavio se izgradnjom kuća. Miljak mu je predložio da on osnuje tvrtku, a da će on upravljati trgovačkim društvom te će ga tako moći platiti za rad u stranci. Sud je utvrdio da se Kalinić s novcem koji je podignuo nije okoristio. Njegova bivša stanodavka ustvrdila je kako je živio u derutnom stanu i da su mu povremeno isključivali režije. Novac koji je podigao vezan je isključivo za poslove Kalvina s Hidrocommercom. Kalvin je fakturirao četiri računa na temelju dva ugovora. Hidrocommerc je platio no Kalvin nije imao zaposlenika niti bilo kakvu mehanizaciju.

- Miljak je osporavao da je imao ikakve veze s tom tvrtkom no u isto vrijeme kad je Kalvin sklopio ugovor s Hidrocommercom sklopilo je i njegovo trgovačko društvo Piramida projekti na iznos od 5,5 milijuna kuna. No ni ta tvrtka nije imala ni jednog zaposlenika niti mehanizaciju. Je li novac nekome dalje prosljeđivan sud nije utvrdio - rekla je sutkinja Mazalin.
 

Komentari (29)
  • To su ovi "domoljubi" kao i ADZ??? Čim se netko lupi u grudi i hvali hrvatstvom , znam da je okorjeli krimiinalac i izdajjnik ove države jer je spreman uništiti ju radi malo svoje koristi. Fuj izdajnici!

    15. 2. 2016,   17:22
  • Nije li to strašno..Toliko smo se borili za našu jedinu i najvoljeniju Hrvatsku...i sad da neki tu sa čudnim imenima postavljaju tako trivijalna pitanja o nekakvim krađama...Zbilja sramota...Valjda u svojoj sada neovisnoj Hrvatskoj državi imaju pravo i ponešto ukrasti...kad su već tako veliki domoljubi..Velikom domoljubu bi se to trebao tolerirati,jer on stalno bdije nad Hrvatskom......

    15. 2. 2016,   17:29
  • ma di bi" čisti", pa ime im sve govori! to hrvatsku pokradaju oni koji je ne vole :komunjarei,jugonostalgicari.. .ha,ha.. .

    15. 2. 2016,   17:41