Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šefica Povjerenstva: 'Nije bilo nikakvih političkih pritisaka'

None Foto: Screenshot/HRT

Na zamolbu da komentira Karamarkovu izjavu da je Povjerenstvo uvelo verbalni delikt, Orešković je odgovorila: 'Ne pada mi na pamet prepucavati se javno, putem medija'

Odluku da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa jer je zagovarao izlazak iz arbitraže u slučaju "Ina-Mol" donijeli smo ne samo na osnovu neformalnog sastanka u Vladi nego i svih situacija u kojima je zagovarao određena rješenja. Dužnosnik ne spori da su to njegovi osobni stavovi, a ne stavovi HDZ-a. Rekla je to u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. 

- Mi smo sat i pol vremena iznosili činjenične okolnosti zbog kojih se može smatrati da privatni interesi mogu utjecati na nepristranost dužnosnika Tomislava Karamarka i zbog toga kažemo da je on u tom trenutku bio u sukobu interesa - rekla je.

Na zamolbu da komentira Karamarkovu izjavu kako je Povjerenstvo ovom odlukom uvelo verbalni delikt, Orešković je odgovorila da su te optužbe neosnovane, te je kazala: 'Ne pada mi na pamet prepucavati se javno, putem medija'. 

Ipak, napomenula je slijedeće: 'Činjenica je da gospodin Karamarko u niti jednom trenutku nije osporio naše činjenične navode. Definiciju iz zakona može svatko pročitati, u zakonu se tumači što je sukob interesa, što je potencijalni sukob interesa. Za utvrđivanje sukoba interesa nije predviđena sankcija. Ovo je situacija u kojoj se od dužnosnika očekuje da postupa u zaštiti državnih interesa te da bude suzdržan tj. da ne iznosi osobne stavove, što gospodin Karamarko nije učinio'.

Na pitanje jesu li ona ili bilo tko od članova Povjerenstva bili pod ikakvim političkim pritiskom, Orešković je kratko odgovorila: Ne.

Komentari (120)
  • Ajd, bar jedna svjetla točka, ovo Povjerenstvo, u ovom mraku od države! Osobito šefica!

    16. 6. 2016,   00:39
  • Slušam sada gospođu Daliju na Otvorenom i mogu samo reći da žena dobro zna što govori , svaka joj je na mjestu . Kompetentna je i stručna za posao koji radi. A Karamarko po običaju priča besmislice , nepovezano govori , sam sebi skače u usta.Ali nije ništa opovrgnuo nego po običaju okrivljuje nekog drugog , ima indicije bla bla bla.....

    15. 6. 2016,   22:34
  • Povjerenstvo je odlično odradilo posao. A Tomo nek se jada doma ženi svojoj.:)

    15. 6. 2016,   21:51