Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šefici za sukob interesa kćerka radi kod Sanadera

None Foto: P.dnevnik

Glasnogovornik Vlade Mehun kazao je za jedan dnevni list kako je sve čisto, jer je Ana Lucija Tomić prošla javni natječaj raspisan 5. ožujka

Lucija Ana Tomić, kći predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Deše Mlikotin Tomić, radi kod premijera Sanadera, piše Poslovni dnevnik. Lucija Ana Tomić radi na mjestu stručne savjetnice premijerove savjetnice za vanjsku politiku. Glasnogovornik Vlade Mehun kazao je za jedan dnevni list kako je sve čisto, jer je Ana Lucija Tomić prošla javni natječaj. Ona sama nije željela komentirati cijeli slučaj, kao ni njena majka. Za člana predsjedništva HDZ-a Andriju Hebranga, koji ističe kako nije znao za to, situacija također nije sporna.
- Mlikotin-Tomić izabrao je Sabor, a njezina je kći zaposlena u Vladi. Sabor ne mora znati tko je zaposlen u uredu premijera kada donosi odluke. To su dvije odvojene vlasti i dva različita sustava, izvršni i zakonodavni - kazao je Hebrang. No SDP-ov Nenad Stazić smatra da se Mlikotin Tomić ne može smatrati neovisnom, jer je u Saboru izabrana preglasavanjem većine. Stazić vjeruje da će cijela situacija utjecati na objektivnost i neovisnost predsjednice Povjerenstva za sukob interesa. Deša Mlikotn Tomić prije nego je izabrana za predsjednicu, bila je članica bivšeg povjerenstva, a u njega je imenovana iz kvote nezavisnih stručnjaka. Profesorica je na Ekonomskom fakultetu.
Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar analizirao je zakon o sprječavanju sukoba interesa te uočio nelogičnost. Odredbe zakona ne odnose se na pet od jedanaest članova Povjerenstva, odnosno njime nisu obuhvaćeni članovi izabrani iz redova javnih uglednih osoba. Lesar se na svom internetskom blogu pita kako je moguće da netko tko nadzire i kontrolira više od 3.000 dužnosnika i sam nije u kategoriji dužnosnika na koje se taj isti Zakon odnosi.
Lesar je Saboru predložio da se i oni uvrste u zakon. Predlaže i da se u zakon uvrste i članovi povjerenstva izabrani iz redova uglednih javnih osoba.

Komentari (6)
  • Ma vidi joj lice.. poštenjačina!

    5. 9. 2008,   09:56
  • Ako je ona šefica za sukob interesa, pa onda ona najbolje zna da nije u sukobu interesa?

    5. 9. 2008,   10:08
  • Sukob interesa bi bio da joj kcerka radi za SDP, ovako su njeni i HDZ-ovi interesi jednaki :))

    5. 9. 2008,   11:47