Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bez fašističkih obilježja': Bit će komemoracije u Bleiburgu

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jandroković i Sobotka razgovarali su u Beču u Bleiburgu i potvrdili da će se komemoracija održati, ali uz strogo poštovanje austrijskih zakona, posebice u pogledu isticanja fašističkih obilježja

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalnog vijeća parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka potvrdili su u ponedjeljak u Beču kako će komemoracija na Bleiburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili kako će se morati strogo poštovati austrijski zakoni, posebice zabrana isticanja fašističkog znakovlja.

Izaslanstvo Počasnog bleiburÅ¡kog voda obratilo se medijima nakon susreta s Predsjednicom TVRDI VUKOJEVIĆ Komemoracija na Bleiburgu bit će 18. svibnja, sve ostaje isto

Jandroković i Sobotka sastali su se u Beču na rubu konferencije predsjednika parlamenata članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo te su konstatirali kako je suradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i suradnja dviju država na zavidnoj razini a pitanje komemoracije na Bleiburgu pri tom se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu.

- Tema je bila i Bleiburg. Suglasni smo da ni jedna strana ne želi niti tolerira fašistička obilježja - kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati sukladno regulativi koju nameću austrijski zakoni.

BISKUP NE SMIJE VODITI MISU Austrijske vlasti razmatraju zabranu skupa na Bleiburgu

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona.

Rekao je kako Sobotka kao čelnik austrijskog parlamenta vrlo dobro razumije Hrvatsku poziciju u odnosu na ovo pitanje.

- Ovdje se radi o komemoraciji kojom želimo komemorirati žrtvu i to je glavni smisao događaja na Bleiburgu. Objema stranama je istodobno jasno da se ta komemoracija ne smije koristiti za bilo kakve političke svrhe a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli. Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloporaba od strane ekstremnih političkih skupina - kazao je Jandroković.

AUSTRIJSKI BISKUP: Austrija i Hrvatska trebaju se zajednički suočiti s Bleiburgom

Pozvao je sve koji planiraju ove godine ići na bleiburšku komemoraciju da vode računa o tome da na dostojanstven način odaju počast žrtvama.

Jandroković je dodao kao su odnosi Hrvatske i Austrije tradicionalno dobri i prijateljski i takvi će i ostati uz jačanje gospodarske suradnje ali i kroz zajedničke projekte na prostoru jugoistoka Europe.

Komentari (304)
  • Kad je bila mirna reintegracija mnogi Srbi su 98 samo promijenili uniformu, prije toga su 8g pucali po Hrvatskoj..cak im je RH priznala ratni staz da mogu prije u mirovinu..neki i danas rade! Sto rec na to? Ovdje ima bundeva koji pisu gluposti i podrzavaju zlocin koji se dogodio 45 nad Hrvatima, gdje su porazena i nenaoruzana vojska i civili kukavicki izigrani i ubijeni..to sto su bili drugacijih politickih uvjerenja nego partizani, i sto je rat bio gotov nikome nedaje za pravo oduzet drugome zivot bez pravicnog sudenja..zlocine tijekom rata su radili i ustase, cetnici, partizani..ali ne svi, neki su bili LJUDI 😉u NDH su postojali rasni zakoni, tada je bilo takvo vrijeme..zavrsio bi u nekoj jedinici koja bi te prva pokupila doma ili na ulici, nisi mogao rec "ne" jer bi bio streljan..tko normalan moze uzivati u strahotama koje donosi rat!? Smijesni su mi danasnji balavci iz Hrvatske i Srbije koji nose neke majice i kape s obilježjima, i nezz..tko je ono vrijeme prozivio nije volio o tome pricati niti se imao s cim se ponositi

    9. 4. 2019,   00:54
  • Bilo kako bilo nevine žrtve, među kojima su bila i djeca, zaslužuju odavanje počasti.

    8. 4. 2019,   19:52
  • Ne odobravam ničija klanja i ubijanja, pa tako ni ona od titinih partizana.

    8. 4. 2019,   20:15