Obavijesti

News

Komentari 350

Šegonu godinu dana plaćenog nerada: Košta nas 333.000 kn?

Šegonu godinu dana plaćenog nerada: Košta nas 333.000 kn?
3

Smijenjeni pomoćnik Slavka Linića izgubio je funkciju, ali ne i ogromnu plaću koju ona nosi. Pola godine ima pravo na punu plaću, a onda još pola godine pola plaće

VIDEO

Branko Šegon grčevito se borio za opstanak u fotelji pomoćnika ministra financija. Iako je nije zadržao, ima pravo na punu plaću još pola godine. Nakon toga još pola godine ima pravo na polovicu plaće. Ukupno bi proračun mogao koštati oko 333.000 kuna iako neće raditi ništa. 

Prava su detaljno regulirana

Šegon je smijenjen jer je nanio štetu Vladi i SDP-u dobivši povoljan kredit od 31 milijuna kuna preko državne banke HBOR. Primanje plaće za nerad omogućio je Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika. 
U tom zakonu, unatoč nazivu, nema niti jedne riječi o obvezama, ali su zato prava detaljno regulirana. 

Iako je morao, Šegon nije objavio plaću koju je primao, niti su nam taj podatak dali iz Ministarstva financija. Međutim, potvrđeno nam je da bi s njegovim godinama primao između 16.000 i 18.000 kuna neto

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, Miljenko Fičor, drugi pomoćnik ministra financija Slavka Linića ima plaću 16.500 kuna. Kad se na to plate svi doprinosi, trošak za državni proračun raste na 37.000 kuna. Taj iznos uzeli smo za izračun Šegonove plaće s obzirom na to da je prijavljen u Zagrebu. Tako dolazimo do ukupnog iznosa od oko 333.000 kuna za pola godina pune plaće i šest mjeseci pola plaće. 

Je li to moralno?

- Ta pravila su ostala kao zaštita dužnosniku kad se nije imao pravo vratiti na bivši posao. Sada ga ima, ali je ostalo i pravo na plaću. U vrijeme krize pitanje je koliko je to moralno i to pravo bi trebalo izmijeniti - kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika. 

Šegon je prije bio zamjenik direktora u svojoj tvrtki Facta Vera, koju vodi njegov sin. Ako bi se zaposlio, ne bi imao pravo na plaću iz proračuna. Također, može se i odreći plaće nakon što ga smijene. 

Šegon šuti, ali ako želi plaću morat će podnijeti zahtjev

Branku Šegonu poslali smo poruku u kojoj smo ga zamolili da nam kaže hoće li se možda odreći te plaće, no nije nam ništa odgovorio. Iz Vlade su nam rekli da Šegon mora podnijeti zahtjev ako želi dobivati plaću i nakon smjene, ali dosad to nije učinio. Rok za prijavu od 15 dana mu teče od prošlog četvrtka. 

Kako je tvrtka Facta Vera, koja je vlasnik hotela Korkyra, ionako u financijskim problemima, teško je očekivati da će se Šegon odlučiti na to da ga oni plaćaju umjesto proračuna. Šegonovi se smatraju bogatim ljudima jer imaju nekoliko stanova, hotel, a sveukupno im je imovina vrijedna 60 milijuna kuna. Laburisti su nedavno upozorili na velik nesrazmjer imovine i plaća Šegonovih, ali Porezna uprava već četiri godine to istražuje. 

Sukob interesa ili ne, pravo na plaćeni nerad mu ostaje

U ovom slučaju, čak i ako Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdi da je Šegon iskoristio svoj položaj da pogoduje svojoj tvrtki, pravo na plaćeni nerad mu ostaje. Dužnosnik pravo gubi tek u tri slučaja. Ako ga se smijeni jer je osuđen na kaznu zatvora. Ako je prešutio važne činjenice u trenutku imenovanja. I ako je sam otišao, a radio je kraće od godinu dana.

Ferdelji: Sustav  je zastario. Nisam mogao uzeti novac

Vladimir Ferdelji smijenjen je s funkcije pomoćnika ministra za promet jer je rekao da Vlada nema hrabrosti za reforme. Pravo na plaću nije iskoristio. 

- Neprihvatljivo mi je bilo uzeti novac za nešto što nisam učinio - kaže Ferdelji. 

Milanović se na sjednici Vlade ispričao građanima što će Ferdelji i dalje primati plaću. 

- Premijer je izrekao neistinu za koju mi se nikad nije ispričao - zaključio je Vladimir Ferdelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!