Obavijesti

News

Komentari 848

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio
9

U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda, pitaju se Mladen i Ivo, nakon što ih je Centar za socijalnu skrb odbio evaluirati kao potencijalne udomitelje, unatoč odluci upravnog suda

VIDEO

Ivo Šegota i Mladen Kožić potvrdili su nam da ih je Centar za socijalnu skrb odbio ponovno evaluirati kao potencijalne udomitelje. Kao razlog su u svom priopćenju naveli da za to nema zakonske osnove. 

Kako kaže Šegota, odbijenica je praktički ista kao što je bila i prošlog puta, odnosno prije odluke upravnog suda u Zagrebu koju je Centar morao ispoštovati. Iz Centra kažu da ne postoji zakonska osnova da oni budu procijenjeni kao udomitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:30

Sama procjena ne znači da bi oni i dobili dijete. 

- U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda - pitaju se Mladen i Ivo koji će se ponovno žaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade, što znači da će cijeli proces ponovno ići ispočetka. 

Ministarstvo bez komentara 

U Ministarstvu obitelji nemaju komentara na rješenje Centra za socijalnu skrb.

- Nismo upoznati sa sadržajem tog rješenja, niti smo znali da je doneseno, kratko odgovaraju iz Ministarstva, dodajući kako su oni drugostupanjsko tijelo u ovom slučaju. 

Na pitanje kako je moguće da je Centar donio rješenje suprotno odluci Upravnog suda, odgovaraju kako kao drugostupanjsko tijelo nemaju komentara.

Zagreb: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Podsjetimo, Upravni sud je krajem prosinca prošle godine prihvatio njihovu tužbu protiv Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade zbog diskriminacije. Upravni je sud tada poništio prijašnje odbijenice nadležnog Centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva te je naložio da Centar u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku temeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

- Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogriješilo što nije završilo postupak procjene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sustav tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere - rekao je tada Mladen. 

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

Postupak je, podsjetio je u prosincu, godinu ranije obustavljen uz obrazloženje da ne postoje pravne pretpostavke da ih se procijeni do kraja, što god to značilo. Zakon o registriranom partnerstvu kaže da su Mladen i Ivo obitelj, sa svim obiteljskim pravima, ali Zakon o udomiteljstvu takvu obitelj ne priznaje. Da je svatko od njih samac, mogao bi postati udomitelj, ovako, u zakonom priznatom partnerstvu, ne može. Drugim riječima, da se razvedu, za državu bi bili poželjniji udomitelji nego što su sad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 848
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature