Obavijesti

News

Komentari 63

Šeks: Kad me Jarnjak napao, znao sam da će optužiti HDZ...

Šeks: Kad me Jarnjak napao, znao sam da će optužiti HDZ...
6

Na ponovljenom suđenju u aferi Fimi Media u srijedu svjedoči Vladimir Šeks, dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik. Iako je na suđenju trebao svjedočiti u veljači, zbog obiteljskih prilika je odgođeno

VIDEO

Vladimir Šeks je u srijedu ujutro svjedočio na suđenju u aferi Fimi Media, za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Iako je na ponovljenom suđenju bivšem stranačkom šefu trebao svjedočiti u veljači, zbog obaveza i obiteljskih prilika je svjedočenje odgođeno.

- Član sam HDZ-a od 1989. Bio sam potpredsjednik stranke, v.d. Predsjednika, član predsjedništva. Sedam puta zastupnik, potpredsjednik Vlade. Nakon gubitka izbora stranka se našla u vrlo teškom položaju, ja sam jedno vrijeme bio vršitelj dužnosti. U travnju 2000. Sanader je izabran za predsjednika. Stranka se ponovno počela vraćati, vraćalo se povjerenje u stranku. Išlo se na revitalizaciju, obnovu stranke. Okrenuli smo se partnerima, nacionalnim manjinama, uključivanje u europsku pučku stranku. Načelo supsidijarnosti je uveo Sanader. Uveo je decentralizaciju vodstva stranke i prenošenje ovlasti na tijela lokalne razine koja su onda sama birala svoje vodstvo i bila samostalna - kazao je Šeks na Županijskom sudu u Zagrebu.

Fimi Media: Sanaderova obitelj se ipak nije pojavila na suđenju
Fimi Media: Sanaderova obitelj se ipak nije pojavila na suđenju

- Kad je Ivo Sanader postao predsjednik stranke, svakog ponedjeljka su održavane sjednice predsjedništva stranke. Samo iznimno ih nije bilo ako nije bilo Sanadera. Bile su u 17 sati. Nekoliko dana prije sjednice, članovima je upućen poziv za sjednicu s pregledom tjedna. Svi mogli predložiti da se uvrsti bilo koja točku na dnevni red - priča Šeks. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stečajni upravitelj Fimi medije razriješen je na osobni zahtjev
Stečajni upravitelj Fimi medije razriješen je na osobni zahtjev

- Glavni tajnik je prikupljao prijedloge, ako ih je bilo. Ponedjeljak prijepodne sastajalo se uze predsjedništvo. To je bila jedna potpuno demokratska procedura. Svatko je mogao predložiti točku dnevnog reda, nije značilo da ce se prihvatiti. Sanader je brinuo poglavito da se sva ključna strateška pitanja, krupna politička pitanja da se to raspravi prvo na predsjedništvu koje bi zauzimalo određena politička stajališta. Sjednice predsjedništva nisu se snimale. Zapisnik se vodio tako sto je Jarnjak, glavni tajnik, pisao zabilješke. Zabilješke nisu arhivirane. U stranci vladalo iznimno visoko povjerenje kako u predsjedništvu stranke tako i u glavnog tajnika - kazao je na sudu. 

Trgovački sud otvorio je stečaj nad agencijom 'Fimi Media'
Trgovački sud otvorio je stečaj nad agencijom 'Fimi Media'

- Na sjednicama predsjedništva su se kadrovska pitanja koja su se odnosila na glavne tajnike, administraciju, u izbore. Prema statutu HDZ predsjedništvo je usvajalo financijski plan i završni račun. Glavni tajnik u osnovnim konturama iznio bi samo bitne dijelove financijskog plana i završnog računa. Tekuće materijalno financijsko poslovanja zaduženo glavno tajništvo na čelu s glavnim tajnikom - ispričao je Šeks. 

"Nisu uočene nepravilnosti, nije bilo primjedbi"

- Prema statutu HDZ-a, predsjedništvo je usvajalo financijski plan i završni račun. Glavni tajnik u osnovnim konturama iznio bi samo bitne dijelove financijskog plana i završnog računa. Za tekuće materijalno financijsko poslovanja bilo je zaduženo glavno tajništvo na čelu s glavnim tajnikom. Financijski plan i završni račun bili na internetskim stranicama stranke, kao i nalaz državne revizije - istaknuo je Šeks te dodao kako je u predsjedništvu bilo govora o financiranju spomen područja Nikole Tesle i škole u Trgovištu. Što se tiče donacija, govori Šeks, to je bila vrlo drugačija situacija.
 
- Što se tiče donacija vezanih uz izborne kampanje, svaki član predsjedništva brinuo se da osigura za stranku sredstva u obliku donacija. Što se tiče nacionalne razine, tu je glavnu ulogu imao Nacionalni stožer stranke. Time se nije operativno bavilo predsjedništvo. Točke vezane uz financije predlagao je glavni tajnik stranke. On je svoj godišnji nalaz je davao središnjem odboru, a svake četiri godine i na saboru HDZ-a. O njima je središnji odbor raspravljao i nisu uočene nepravilnosti. Nije bilo nikakvih primjedbi na izvješća od strane nadzornog odbora stranke - objasnio je Šeks.
 
- Bilo je više potpredsjednika stranke. Procedura stranke ista je i danas - reagirao je Sanader. 
 

"Većina financija stranke došle iz državnog proračuna"

Šeks tvrdi kako postoje tri izvora financiranja stranke.

- Prvi i manji dio financiranja su članarine, drugi je ono što je stranka dobivala iz državnog proračuna ovisno o zastupnicima, što je ujedno bila i glavnina financiranja. Treći dio financiranja su donacije - kazao je Šeks te tvrdi kako je stranka cijelo vrijeme imala dovoljno prihoda da je mogla podmiriti sve svoje obaveze.
'U Carinu nismo išli po novac, već da Thompson vidi fanove'
'U Carinu nismo išli po novac, već da Thompson vidi fanove'

Na pitanje odvjetnika Prodanovića je li znao za crne fondove stranke, Šeks odgovara:

- Bilo bi apsurd da mi netko govori o bilo čemu takvom što bi bilo nezakonito. Ne znam da bi se plaćalo na crno, na ruke u izbornim kampanjama - kaže.

- U to vrijeme nisam čuo za Fimi Mediju, a nisam ni znao da je surađivala sa strankom. Nisam znao da je Fimi marketinška agencija HDZ-a - tvrdi Šeks.

"Rizničar nije izvještavao predsjedništvo o novcu"

- Ne znam da bi postojao bilo kakav papir o financiranju stranke iz Fimi medije. Kad je HDZ krenula u stvaranje svih pretpostavki za pristupanje EU tad je na prijedlog Sanadera jedan od niza uvjeta koje je Hrvatska trebala ispuniti bio je i donošenje Zakona o financiranju političkih stranaka kako bi financiranje bilo transparentno - ističe Šeks. 

- Rizničar brinuo o priljevu novca u stranku. Ne sjećam se da je o tome izvještavao predsjedništvo jer nije ni bio član predsjedništva. Bio pod ingerencijom glavnog tajnika - odgovara Šeks.

Na pitanje je li mu poznato da su neki članovi predsjedništva bili osumnjičeni, Šeks ističe da mu se Jarnjak povjerio da ga se istražuje te da je od Šeksa tražio savjet kako se postaviti.

- Tad već u javnosti bilo evidentno da se vode neki izvidi i obrade. To je bilo u listopadu 2011. Na jednom od tih razgovora zaključio da je ozbiljno zabrinut. Mjesec dana prije zaključenja liste za Sabor rekao sam mu: "Ivane, imamo dosta vjerodostojne informacije. Uvjeren sam da ćeš ti biti optužen. Ne bi bilo dobro da inzistiraš i budeš na listi za Sabor." On je rekao da ima informacije i da neće biti optužen. Zaključio je da ima određene kontakte i razgovore i da pregovara s DORH-om. Prije toga rekao da ce se znati pobrinuti za sebe. Kod mene je to stvorilo uvjerenje da ide prema nekoj trgovini i da je spreman svjedočiti protiv vlastite stranke. Pristao se povući s liste, no nakon toga me na predsjedništvu stranke optužio da sam ga izigrao, prevario - izjavio je Šeks te dodaje kako je to bio "ružan incident".

- Taj njegov napad ne mene i kasnije njegovo svjedočenje potpuno me uvjerio da je teretio stranku da bi skinuo sa sebe bilo kakvu odgovornosti sa sebe i prebacio na stranku - ističe.

"Jarnjak je bio zahvalan Sanaderu, a na kraju ga je optužio"

- Branka Pavošević smijenjena nakon sto je državna revizija pronašla neke nepravilnosti u završnom računu stranke. Druga šefica računovodstva je bila Marica Glavaš - objašnjava Šeks, te tvrdi kako ne poznaje Nevenku Jurak.

- Bio sam prisutan jednom razgovoru koji je Sanader vodio s Carlom del Ponte putem telefona preko spikerfona. Bili su tamo i Jarnjak i Luka Bebić. Jarnjak je bio zabrinut hoće li se pokrenuti postupak protiv njega. Sanader je tražio da se ne pokreće postupak protiv Gotovine. Pitao i za Jarnjaka, Carla del Ponte rekla da nemaju ništa za Jarnjaka. Razgovarali na talijanskom, a je Sanader prevodio glavne stvari njima na hrvatski. Jarnjak je bio do neba zahvalan Sanaderu, a na kraju mu je zahvalio tako da je svjedočenjem teretio Sanadera i HDZ - ističe Šeks te dodaje kako je Sanader htio postaviti Jarnjaka za glavnog tajnika i u tom kontekstu je pitao vodi li se postupak protiv njega.

"Bili smo bliski, poklonio mi je umjetninu"

Na pitanje u kakvom je bio odnosu sa Sanaderom, Šeks odgovara da su tijekom godina razvili bliski, prijateljski odnos te da su dijelili osobna i politička gledišta. Dodaje i kako su imali zahlađenje odnosa, no da su to prevladali. Nakon pobjede 2003. godine predložio je Šeksa za predsjednika Sabora, a da su se najintenzivnije družili krajem '98. i '99.

Što se tiče Sanaderovih umjetnina, Šeks tvrdi kako se i on "pomalo bavio kolekcionarstvom" te da je vidio u njegovom stanu u Kozarčevoj da ima puno slika i umjetnina. Kaže kako je on poklonio Sanaderu umjetnine, a i Sanader njemu.

- Nakon 2000. godine kad je došlo do promjene i kad je Sanader došao na čelo stranke i novo vodstvo mi smo zapravo stranku dizali iz pepela. Sve prognoze bile katastrofalna. Krenuli diljem Hrvatske, bilo je nekoliko tisuća skupova, od najmanjih sela. To je bio ogroman angažman gdje se vraćalo povjerenje u HDZ. Sanader tad stekao reputaciji prvorazrednog lidera - tvrdi Šeks.

"Barišić je uživao naše povjerenje"

Na pitanje Je li Barišić dolazio na sastanke užeg predsjedništva, Šeks odgovara da su se najdelikatnija pitanja prvo raspravljala u najužem krugu.

- Uze predsjedništvo: predsjednik, tri ili četiri potpredsjednika, tajnika i predsjednika Sabora. Nitko drugi nije dolazio u taj krug, pa ni Barišić, koji je bio rizničar. Kod Ive Sanadera u stanu i na različitim izlascima privatnih i političkih druženjima Barišić nikad bio prisutan - kaže Šeks te dodaje da je Barišić uživao potpuno povjerenje predsjednika stranke te njega samog.

"Nisam ništa znao"

Davor Budimir, odvjetnik HDZ-a upitao je Šeksa zna li kako se se isplaćivale plaće zaposlenima u stranici, na što je ovaj odgovorio negativno.

Isto je odgovorio na pitanje USKOK-a, zna li išta o tome da bi glavni tajnik Jarnjak postupao nezakonito.

-  Kad ste rekli da ste imali informaciju da ce Jarnjak biti optuzen od koga ste dobili tu informaciju? - upitalo je Sudsko vijeće.

- Informaciju sam imao prije svega od Jarnjaka i u razgovorima u separeu saborskog restorana i u njegovom uredu, iz tih razgovora sam zakljucio da ga sumnjice i kontaktira s DORH-om. Imao sam i svoje informacije, takodjer iz DORH-a - objasnio je Šeks.

Na Sanaderovo pitanje je li znao da se Jarnjak 23.11.2012. u DORH-u iskazivao kao osumnjičeni, a dan nakon izbora 5.12., kao svjedok, Šeks je također odgovorio negativno.

Sljedeća rasprava će se održati 24. travnja.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...