Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šeks: 'Mesića treba istražiti, Praljkova smrt ide mu na dušu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks za Novi list je objasnio zašto smatra da je bivši predsjednik Stipe Mesić na posredan način odgovoran za smrt Slobodana Praljka.

Pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks objasnio je zašto smatra da je bivši predsjednik Stipe Mesić na posredan način odgovoran za smrt Slobodana Praljka.

- Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati, objasnio je Vladimir Šeks u opsežnom intervjuu za Novi list i podsjetio da je Mesić 'širom otvorio arhivu Ureda predsjednika bez ikakvog ograničenja, samo da bi, što je više moguće, kompromitirao Tuđmana'. 

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić brani se argumentom da je 'morao postupati sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, što su, kako je istaknuo, činile i hrvatske vlade.'

- Da, ali nije morao lagati i klevetati. Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu, oštar je Šeks koji smatra da bi Mesić morao snositi posljedice. 

- Neka od Mesićevih svjedočenja u Haagu još su prikrivena velom tajne, neka su i poznata. Mislim da bi, nakon drugostupanjske haške presude šestorici Hrvata iz BiH, Državno odvjetništvo sada ipak trebalo razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje.

- Kad šef jedne države nešto kaže, posebno ako tereti vlastitu državu, onda mu se vjeruje. Haško tužiteljstvo vjerovalo je Mesiću kad je potvrđivao udruženi zločinački pothvat hrvatskog državnog vodstva, makar njega nije bilo, zaključio je Šeks za Novi list

Komentari (257)
  • ....Šeks ova tužna drzava je proizvod tvojih pravnih ekspermenata tvojih suludih umotvorina.....unistio si zemlju Hrvatsku a država ti slici na staru sifilisicnu kurbu.....s mirisom čamovine...koja je usla u Europski bordel....

    2. 12. 2017,   13:00
  • Oboje su izdajnici Mesić zbog točno navedenog a Šeks zbog "Locirati, transferirati, uhititi"

    2. 12. 2017,   12:53
  • Da barem nikad nisam čuo ni za Mesića ni za Šeksa.

    2. 12. 2017,   12:50