Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Predsjednica ima ovlasti za sastavljanje privremene vlade"

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladimir Šeks nije spominjao nove izbore nego aktiviranje članka Ustava u kojem ako se ne sastavi nova vlada, privremenu vladu može sastaviti predsjednik države

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović je nakon raspuštanja rekla da poziva sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima prema biračima koji su ih izabrali i drugi krug konzultacija održat će se u ponedjeljak.

Njezin savjetnik Vladimir Šeks je rekao da se nada da će javnost napraviti golemi pritisak na velike igrače i da će ih "prisiliti" da što prije postignu konsenzus. Šeks niti u jednom trenutku nije spominjao nove izbore nego aktiviranje članka Ustava u kojem ako se ne sastavi nova vlada, privremenu vladu može sastaviti predsjednik države. 

- Očekivao sam ovakav rasplet od mogućih raspleta jer po ustavu ako jedna trećina zastupnika ne predloži kandidata za predsjednika Sabora, predsjedavajućem nema druge nego da prekine sjednicu i odrediti ili rok ili trenutak za drugu sjednicu. Međutim ja bih nešto drugo rekao što mislim da je je važno da će vrlo veliki pritisak biti hrvatske javnosti na sve aktere na političkoj pozornici da odgovorno i savjesno se ponašaju i da ne dopuste da u Hrvatskoj nastane jedna politička i ustavna kriza. Ako se u dogledno vrijeme ne konstituira Sabor, znači da bi bio blokiran i paraliziran rad zakonodavne vlasti, predstavničkog tijela koji kontrolira i nadzire Vladu. Nijedna zemlja ne može duže vrijeme biti bez takvoga tijela. Istina zastupnika prošlog saziva Sabora zadržavaju svoj mandat, ali parlamenta nema. Pritisak javnosti će biti tako jak da će utjecati na sve ključne aktere jer će se kod građana razvijati ogorčenje zbog ponašanja na političkoj sceni koji svojim zadovoljavanjem partikularnih interesa ne gledaju cjelinu problema. Mislim da će zbog toga, javnost doći do savjesti političkih aktera da se što prije konstituira Sabor. Neću ulaziti jesu li trebali podržati Podolnjaka ili ne. Ako u razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to rok, ne počne funkcionirati zakonodavna vlast, tada može predsjednica Republike iskoristiti onu svoju ustavnu ovlast da se ona brine o urednom funkcioniranju držane vlasti. Kada bi nastupila paraliza sustava tada bi predsjednica trebala razriješiti taj gordijski čvor, no to će ona procijeniti. Predsjednici nije ni teže ni lakše, ima svoju ustavnu ovlast da pokuša doći do mandatara za sastavljanje vlade. Bilo bi jasnije da je danas izabran predsjednik Sabor jer bi se znalo koja je to parlamentarna većina, sada ne znamo. Predsjednica ima pravo da u roku od 20 dana od službenih rezultata sazove sabor na prvo zasjedanje. Tako da ne može se reći da je ovo preuranjeno. Špekuliati da je trebala čekati da se glavni akteri dogovore to znači da bi se miješala u izbore  - rekao je Šeks. 

Komentari (92)
  • Znači gledam sad saborske klupe Domoljubne koalicije... kakav jad, tri Sanaderova ministra u fokusu - Šuker, Milinović, Jandroković, onda vidiš Karamarka i rumenog Šeksa u prvim klupama, zatim ti se iz druge ceri intelektualac Milijan Brkić kraj onog marginalca Ilčića iz HRASTA, a da ne govorimo o onom gradskom trgovcu Kosoru i ruralnom trgovcu Hrgu, do njih izviruje onaj mali bradonja iz velike stranke zvane HČSP, dok ga po leđima tapša 'ogorčenik na birače' Franjo Lucić...Svi spremni ozbiljno voditi domovinu. hahaha

    3. 12. 2015,   11:10
  • Imam savjet za predsjednicu!Poštovana gospođo predsjednice što prije se riješi ovoga savjetnika,iako sam član HDZ-a ovaj je dopi.... i bogu i vragu!Nakon toliko neprirodnih zakona koje je sastavio i tako lopovima omogućio legalnu pljačku i dana provedenih u "drugom stanju" nije dostojan biti domar u uredu a kamo li savjetnik!

    3. 12. 2015,   11:26
  • Ako Kolinda zaboravi napisat domaći, uvik može reć da ga je Šeks slučajno vinom zalia!

    3. 12. 2015,   11:20