Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šeks: Rasplet ove krize? To ni plenum Vangi ne može riješiti

None Foto: Marcela Bratović/24sata

HDZ, Domoljubna koalicija i Most s punim pravom pokušavaju izbjeći izbore jer bi na njima bili poraženi, a SDP mudro šuti, rekao je Vladimir Šeks novinarima u Saboru

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks navratio je u petak u Sabor. Krenuo je u poštu platiti račune, pa je usput, kazao je, došao osjetiti miris Sabora. Političku situaciju u zemlji nazvao je teatrom apsurda.  

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ova kriza može rezultirati na dva načina, jedan način je to da hrvatska demokracija pretrpi teške udarce i da ide u sunovrat, a druga je da ta kriza rezultira ozdravljenjem pacijenta. Kao što u svakoj bolesti kriza koja teško pogađa nečije zdravlje može reuzltirati fatalnim ishodom ili ozdravljenm, nadam se da će ova kriza rezultirati ozdravljenjem hrvatske demokracije - rekao je Šeks, koji je upitan kako se dolazi do ozdravljenja.  

- Prvo treba  doći do dna krize. Do stvarnog, dubokog dna krize kada se cijelo društvo dođe to tog dna i kada vidi da ide u ponor i institucije prestanu funkcionirati, parlament, vlada, stranke, kada dođe do potpune paralize onda nastupa vršni trenutak krize kada se u pravilu događa to da dođe do ozdravljenja pacijenta - rekao je Šeks.  

POGLEDAJTE VIDEO:

'Dno krize će biti ako se raspišu novi izbori'

Na kraju je ipak, umjesto metaforičog opisa situacije, jasno objasnio koji je njegov stav.  

- Dno će biti ako dođe do takve paralize ako ne uspije preslagivanje, ako dođe do opoziva premijera pa onda ako preslagivanje ne uspije onda nastupa trenutka kada nema više efektivnog funkcioniranja ni parlamenta, ni vlade. Tada nastupa trenutak kada će doći do raspisivanja izbora. Glavne stranke u koaliciji HDZ i Most, HDZ poglavito, nastoje izbjeći izbore s punim pravom jer ne mogu očekivati da će postići pobjednički rezultat na budućim izborima. Most također, njemu bi se prepolovio rejting. SDP mudro iz prikrajka šuti i promatra razvoj situacije, njihove akcije rastu. Iz HDZ-a daju uvjeravanja da će doći do preslagivanja - primjetio je Šeks. 

POGLEDAJTE VIDEO:

'HDZ bi trebao odustati od opoziva premijera'

Kaže kako nije politički vjernik nego racionalist.  

- Vidjet ćemo da li će se to dogoditi ili se radi o velikom blefu pa će se kasnije reći da su nas drugi iznevjerili - rekao je Šeks koji smatra da bi HDZ trebao odustati od opoziva premijera, ali i da to nije realno.

'HDZ spašava Karamarka, ali on bi trebao dati ostavku'

Upitan je zašto bi HDZ blefirao.  

- Blefirati se može motiviran s time da se do zadnjeg kraja spasi prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, da se izbjegne 18. lipnja i  Dan D kada bi mu se izglasalo nepovjerenje što bi bio veliki politički udarac za njega i za HDZ - jasan je bio HDZ-ov doajen.

Ponovio je kako smatra da Karamarko treba podnijeti ostavku. 

- Na kraju se i on priklonio tome i uz dodatne uvjete da odstupe premijer i Petrov. Na kraju se priklonio da ako treba da sva trojica trebaju odstupiti. Kako će se rasplesti, mislim da ni plenum Vangi ne bi to mogao riješiti - zaključio je Šeks. 

'HDZ je prokockao šansu još šest mjeseci prije izbora'

U politici i ljubavi, kaže, sve je moguće. Eventualna nova većina, smatra, može šepajući funkcionirati, do prvog zaokreta.

Šeks smatra da je HDZ pola godine prije izbora imao šansu da se okrene životnim temama, da kritizira Milanovićevu vladu zbog neispunjenja 21 točke i nagovješta što bi oni napravili za rast gospodarstva, oko nezaposlenosti.  

- No, okrenuli su se lustraciji, izdajnicima, ustašama i partizanima, time su dobivenu pobjedu doveli u pitanje i došli u situaciju da moraju s Mostom zajedno oformiti Vladu. Vidimo kako je to prošlo - objasnio je Šeks.

'Ako dođe do izbora, HDZ treba voditi netko drugi'

Naglasio je kako je on član HDZ-a i da smatra da HDZ treba imati ulogu u političkom životu Hrvatske, ali uz personalne promjene. Na kraju je rekao, ako ne uspije preslagivanje i ako dođe do izbora, politički logično bi bilo da stranku vodi netko drugi, a ne Karamarko.

Na kioscima je nova knjiga o babi Vangi za 39,90 kuna.

Foto: 24sata/News

Komentari (57)
  • treba napraviti juriš na Zagreb i napraviti državni udar i sve političare bez obzira na stranačku pripadnost poslati u zatvor uz oduzimanje imovine kako njima tako i rodbini, pa tko je pošten neka dokaže svoje poštenje!

    10. 6. 2016,   13:26
  • Prije ćemo pogoditi pobjednika eura nego novog hrvatskog mandatara .

    10. 6. 2016,   13:16
  • Ako hdz ostane na vlasti to je ravno apokalipsi,zato novi izbori!

    10. 6. 2016,   13:22