Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šeks: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

None Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Znate da ja Tomislava Karamarka nisam ocjenjivao kao posebno sposobnog vođu ni stranke ni Vlade, i držim da bi bilo u nacionalnom interesu da on odstupi, kaže Šeks

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi "u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade".

"Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji", objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize moglo izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati.

Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. "Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna", kaže.

Krene li se ka opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks.

Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

Komentari (88)
  • Klasična HDZ bajka - obožavali smo Tuđmana, pa smo se detuđmanizirali, pa smo obožavali dragog Ivu, pa smo ga se odrekli, pa smo obožavali Jadranku, pa smo je izbacili, pa nam je Karamarko bio bog i batina, zašto ga se ne odreć i naći novog idola...normalno - sve zbog Hrvatske...

    6. 6. 2016,   16:46
  • najbolje bi bilo da ode negdje vani i povede sve clanove obzirom da su "odlican" proizvod

    6. 6. 2016,   15:02
  • Hmm,zar nije Seks nedavno izjavio nesto kao...da je jos u politici i da ce se sve vidjet?Da ne misli on zamijeniti Karamarka?

    6. 6. 2016,   15:09