Obavijesti

News

Komentari 77

'Na kraju političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja'

'Na kraju političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja'
1

Odluka o povlačenju nije došla iznenada. Ističe mi 73. godina i vrijeme je da u politiku, u prve redove uđu mlađi, da uđe svježa krv, rekao je Vladimir Šeks

VIDEO

Odluka o povlačenju nije došla iznenada. Dugo sam se pripremao za povlačenje iz politike s prve crte. Tražio sam neku mirnu luku i tu se pojavila zajednička želja predsjednice, HDZ-a i mene. Ističe mi 73. godina i vrijeme je da u politiku, u prve redove uđu mlađi, da uđe svježa krv - rekao je Vladimir Šeks za RTL Direkt. 

Podsjetimo, Šeks će biti njezin posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja i radit će kao vanjski suradnik na volonterskoj bazi. 

'Nakon unutarstranačkih izbora svi zajedno trebaju ići dalje'

- Nije mi žao što sam na unutarstranačkim izborima bio na strani Jadranke Kosor. Smatrao sam da ona ima sve predispozicije i reference da bude opet izabrana za predsjednicu HDZ-a. Nažalost, ja sam izgubio kao što je i ona izgubila. Šteta što se tada propustila prilika u HDZ-u, ali i u ostalim strankama, da oni koji izgube na unutarstrančakim izborima da ne prelaze na margine te stranke. Kada se završe takve utakmice svi zajedno trebaju ići dalje - rekao je Šeks. 

Smatra da se hrvatski građani i Hrvatska ne trebaju bojati za političku budućnost

- Svaka generacija je izvršila neku svoju zadaću.  Neki uspješno, neki manje uspješno, ali Hrvatska je uvijek išla naprijed - rekao je. 

'Hrvate nisam uspio zaštititi od grabeža. To je mrlja u politici'

Što se tiče vremena privatizacije, Šeks kaže da osjeća odgovornost. 

- Ne može se to izbjeći. Jedna od loših strana,  mrlja hrvatske politike je ta što nisam uspio u svojim nastojanjima, kada sam bio potpredsjednik Vlade, da stvorim zaštitne kontrolne mehanizme kojima bi zaštitili hrvatsko društvo od grabeža i makinacije privatizacije. Naišao sam na žestoki otpor. Proglasili su me boljševikom i gušiteljom poduzetništva - rekao je Šeks. 

Kaže da ima mnogo  političkih prijatelja i neprijatelja. 

'Žao mi je gubitka prijateljstva s Lukom Bebićem'

- U politici kako prolazi vrijeme, što ste duže na nekim položajima tako se i umnožava i broj suparnika i političkih neprijatelja. Na kraju jedne političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja. Žao mi je gubitka svakog prijateljstva pa i onog s Lukom Bebićem - rekao je Šeks. 

Naveo je da on prema političkom svjetonazoru pripada jednom političkom centru u smislu socijalne države. 

- Orijentiran sam prema idejama kojima sam nekada pripadao, ideji socijalne pravde. No, u pogledu onoga što se odnosi na državotvornost, tu pripadam desnom političkom spektru, ali ne radikalnoj desnici - rekao je Šeks. 

'Predsjednica će odlučiti hoće li prihvatiti moje savjete ili ne'

Kazao je da će on u Uredu predsjednice biti posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja. 

- Kada me predsjednica bude trebala ili ja osjetim potrebu da joj nešto sugeriram to ću i učiniti, a ona će odlučiti hoće li te savjete prihvatiti ili ne. Bilo bi neprofesionalno i nekorektno od mene da ja sada komentiram o predsjednici države - rekao je Šeks. 

Kazao je da Ustavni sud nije samo zaštitnik Ustava, već i njegov kreator, a što se tiče promjena izbornog sustava, Šeks navodi kako je naš sustav izvrstan te da je vrijeme samo za promjenu jednog detalja, odnosno da treba određene  korekcije u pogledu zastupljenosti građana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. 

'Uskoro biografija o 50 godina političkog djelovanja'

Također, rekao je kako će u svibnju predati rukopis 'Hrvatska 91.' , a onda će raditi na jednoj malo opsežnijoj biografiji koja će obilježiti njegovih 50 godina političkog djelovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...