Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Seljaci Vladi dali zahtjeve: 'Ili premijer ili idemo u Bruxelles'

None Foto: Petar Glebov/Pixsell 4

Seljaci se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali su i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata. 

Poljoprivrednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu. 

Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je ministarstvo isplaćivalo netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatilo u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa. Zahtijevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja, javlja HRT

Također, traže i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. 

Pokrovac: Jakovina laže da su sve potpore isplaćene

Šef Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, pozvao je ministra Jakovinu i na javno sučeljavanje, tvrdi da laže kad kaže da su potpore u potpunosti isplaćene. 

- Suprotstavit ćemo argumente, pa nek' javnost vidi tko je u pravu", poručio je Pokrovac, javlja Media Servis.

Traktori na cestama do utorka

Najavili su da blokada prometnica, koja je u kontinentalnoj Hrvatskoj počela prije dva tjedna, za sada ostaje do utorka kada će na sastanku koordinacije u Novoj Gradiški odlučiti o daljnjim akcijama.

Vlada: Naš stav ostaje isti. Novca nema

Iz Vlade su nam u ponedjeljak, pak, poručili da se njihov stav nije promijenio. 

Podsjetimo, Milanović je više puta rekao da je problem sa seljacima u nadležnosti ministra Jakovine i da je to adresa na koju se trebaju obratiti. Također, u više navrata je rečeno kako u proračunu nema novca za isplatu poticaja koje seljaci traže. 

Čak je i ministar financija Slavko Linić rekao da ako i dođe do rebalansa proračuna da će novac za poljoprivrednike sigurno biti još manji, a nikako veći. Također, resorni ministar Jakovina pozvao je seljake da oni kažu kome bi uzeli kako bi se ispunili njihovi zahtjevi.

Komentari (231)
  • Treba ukinuti poticaje.Moj susjed uzeo poticaj,posadio krumpira malo a ostatak love uložio u kuću (izolacija,prozori i tko zna što još) od krumpira ništa...Ove godine opet dobio poticaj,posadio malo kukuruza i od tog dana valjda nije ni bio na imanju...od ostatka novaca legalizirao ono što je bespravno sagradio prije 10 god.....Ne kažem da svi seljaci rade protuzakonito ali velika većina da.Živim na selu i vidim kakve aute voze,kolike kuće imaju,zimovanja,ljetovanja....Umjesto da ulože u navodnjavanje oni pšenicu,kukuruz itd ostave majci prirodi i onda,jadni,kukaju da im suša uništila urod.I tako svake godine jedno te isto.

    19. 8. 2013,   12:57
  • jedan slanac 1kg pšenice 1litra obične vode 2litre mlijeka pa kako da budu zadovoljni vidim piše se kakve imaju traktore pa ne voze se po cesti više ni tamići

    19. 8. 2013,   12:37
  • znači velikima su poticaji isplaćeni u 100%-tnom iznosu a malima figa

    19. 8. 2013,   18:38