Obavijesti

News

Komentari 137

'Ne progone samo Hrvate, a Vlada ima naputke da surađuje'

'Ne progone samo Hrvate, a Vlada ima naputke da surađuje'

Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, postupci zbog zločina počinjenih u Stocu, Milićima i Konjicu, smatra Brammertz

VIDEO

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje da uhićenje 10 bivših pripadnika HVO-a u Orašju, zbog sumnje da su počinili ratne zločine, nije selektivna pravda zbog koje stradavaju Hrvati, piše Express.

- Naprotiv, vidjeli smo da Tužiteljstvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na temelju jačine dokaza. Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, postupci zbog zločina počinjenih u Stocu, Milićima i Konjicu. Kao i uvijek, tužiteljstvo suda ohrabruje sve političare i vladine predstavnike da se ponašaju odgovorno kada javno govore o istragama i kaznenim progonima koji traju. Nezavisnost tužiteljstva i pravosuđa moraju se poštivati i štititi. Čak i kada im to nije namjera, javni komentari predstavnika vlasti o pravosudnim pitanjima koja su u tijeku, mogu odavati utisak neprimjerenog političkog utjecaja - kazao je Brammertz.

On se, drugim riječima, poziva na slučajeve zbog ratnih zločina koji su pokrenuti ove godine, a u kojima su progonjeni i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Rekao je i to da je ove godine već bio prisiljen prosvjedovati kod Vlade Republike Hrvatske, te kod Vijeća sigurnosti UN-a, zato što su hrvatske vlasti "dobile uputstvo da ne surađuju na predmetima ratnih zločina.

- Dok sam radio kao tužitelj u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude spriječen da sa mnom surađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sugovornicima prošlog tjedna u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića - pojasnio je.

U međuvremenu je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla da je "bilo sigurnosnih propusta u 'slučaju Orašje'".

- Naravno da možemo govoriti o pojedinačnoj odgovornosti, no problem je puno širi. Događaji u Orašju pokazuju odgovornost sustava. Moramo prestati djelovati po sistemu silosa. Pozdravljam odluku Vlade o izradi nove strategije domovinske sigurnosti, koja bi trebala bolje povezati sustav i spriječiti propuste - priopćio je njen ured Novoj TV.

Tužiteljstvo BiH je još ranije na buru koju su prvenstveno u Hrvatskoj izazvale vijesti o pokretanju postupka, reagiralo priopćenjem u kojem objašnjava da "u slučaju Đuro Matuzović i drugi" nema govora o pravosudnom postupku zbog "udruženog zločinačkog poduhvata".

U predmetu za ratne zločine u Orašju ne radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog poduhvata, već se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina (zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti", priopćilo je tužiteljstvo. Spomenuti general HVO-a Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Orašja koji je provoosumnjičeni u skupini od deset pripadnika HVO-a, nakon toga je preko svog odvjetnika Almina Dautbegovića priopćio da će se od zapovjedne odgovornosti braniti dokazivanjem da on nije bio na vrhu zapovjednik lanca, nego pojedini časnici Hrvatske vojske.

- Zapovijedi su dolazile od pukovnika HV-a iz Slavonskog Broda...  Dogovor Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića iz 1992. omogućio je da postrojbe Hrvatske vojske uđu na teritoriju BiH i pomognu obranu teritorija od zajedničkog neprijatelja... Matuzović nije imao efektivnu kontrolu nad teritorijem gdje se ovo dogodilo, što god da je bilo. Nije mogao spriječiti i nije mogao kazniti - kazao je u emisiji HRT-a "Hrvatska uživo" Matuzovićev odvjetnik.

Pritom ni jednom riječju nije negirao da su zločini doista počinjeni, ali je istaknuo: 'Za te zločine koji su, prema ovome što vidimo u materijalima, ipak mogli biti incidentne prirode, za njih treba odgovarati pojedinac koji ih je počinio.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...