Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šešelj može ostati na slobodi, a može i u zatvor na 28 godina

None Foto: Srđan Ilić/Pixsell

Vojislav Šešelj se nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, te on neće biti u Haagu. Uz to, poručio je da ne namjerava pratiti izricanje drugostupanjske presude jer ga to 'ne zanima'

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći će pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po žalbi haškog tužiteljstva na prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je 31. ožujka 2016. oslobođen odgovornosti za progon i druge zločine počinjene na području Hrvatski, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata početkom 1990-ih. 

OBEĆAVAO RIJEKE KRVI U srijedu presuda Šešelju: Za njega traže 28 godina zatvora

Podsjetimo, čelnik srpskih radikala 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen je krivnje u svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.  Raspravno vijeće haškog suda u presudi je zaključilo da nije dokazano postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Miloševićem i da je plan stvaranja velike Srbije bio tek politički projekt. Šešeljeve ratnohuškačke govore nazvali su podizanjem morala vojnicima.

Šešelj je još 2014. godine pušten iz Haaga na privremenu slobodu kako bi se liječio od raka. Međutim kada se pohvalio da se uspio izliječiti, nitko ga nije ni pokušao vratiti u pritvor. Šešelj je uvjeren da će sud danas potvrditi prvostupanjsku presudu prema kojoj on nije ratni zločinac.

Šešelj je u studenom 2014. ignorirao žalbeni postupak poručujući da "ima pametnijeg posla", nije nazočio žalbenoj raspravi, a predstojeća pravomoćna presuda ga "ne zanima".

RAZLAZ Više ne prati Dikana: 'Miljenica Šešelja' vratila se u Beograd

Šešelj se nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, te on neće biti u Haagu. uz to, poručio je da ne namjerava pratiti izricanje drugostupanjske presude. Njega će zastupati odvjetnica po službenoj dužnosti, koja je ovlaštena samo za kontrolu proceduralnog postupka, dakle proceduralnih prava optuženog.

'NA IZBORIMA JE BILO KRAĐE' Šešelj: Ne povlačim se, nitko nije ni zatražio moju ostavku

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo 28 godina zatvora za Šešelja ili ukidanje presude i vraćanje svega na ponovno postupanje

Tužiteljstvo smatra da prvostupanjskom presudom nije zadovoljena pravda, jer je sud u prvostupanjskoj presudi u potpunosti izbjegao obrazložiti dokaze po kojima oslobađa Šešelja. Također, tužiteljstvo smatra da je sud počinio ne samo tešku pogrešku u primjeni prava, već i u činjeničnom opisu.

Komentari (68)
  • a što reći... ratni zločinac im sjedi u vladi.. kod nas u vladi sjedi 90 posto kriminalaca.. sve je to isto... hdz-sdp-sdss-srbija-bosna.. svi su oni profitirali kroz taj rat i unistili sve narode na ovim prostorima

    11. 4. 2018,   08:01
  • Hag, Bruxelles, New York, UN, dobra izmišljotina pravde za one s novcima što upravljaju s masama. Rat je najprofitabilniji.

    11. 4. 2018,   08:19
  • Vojislav Šešelj se nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, ??? zašto bi se žalio na oslobađajuću presudu..??

    11. 4. 2018,   08:42