Obavijesti

News

Komentari 68

Počeo četnički skup: Šešeljevi pristaše ponovno u Hrtkovcima

Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja u subotu prijepodne održala je deseti "Otadžbinski kongres" u Hrtkovcima - mjestu protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata 1990-ih

VIDEO

U srijemskom selu Hrtkovci oko 11 sati započeo je kongres Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojslava Šešelja, a održava se pod šatorom uz kuću na Šešeljevu privatnom posjedu koji je kupio 2018. u selu koje je postalo simbolom progona vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je nijekao da je nad hrvatskim stanovništvom počinjen zločin tvrdeći da ni haški sud to nije nazvao ratnim zločinom.

- Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin, ustvrdio je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

On je rekao da se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela "Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ilustrirajući miran suživot u Hrtkovcima Šešelj je ustvrdio da su "čak i neki Hrvati došli pomoći da se podigne šator" pod kojim su danas okupilo više od 400 delegata SRS iz cijele Srbije.


 
Vođa radikala rekao je da stranka kojoj je na čelu kritizira vlast tamo gdje ona to zaslužuje ili kad je neodlučna, zamjerivši što službeni Beogtrad ne priznaje anketirani Krim kao dio Rusije te dvoje oblasti u Ukrajini - Donjeck i Lugansk.

On se usprotivio i politici resornog ministarstva u Vladi Srbije koje je dopustilo da "hrvatski nakladnici tiskaju knjige za osnovne i srednje škole"

Šešelj se požalio partijskim sudrugovima da su radikali žrtve medijske blokade u Srbiji, te da imaju sužen medijski prostor za promidžbu svoje politike.

On je naglasio da se ideologija SRS nije promijenila niti će se ikad i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez sa Rusijom, te za "jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata".

Skup radikala organiziran je dva dana prije obljetnice mitinga SRS održanog u Hrtkovcima 6. svibnja 1991. kojim je, prema haškoj presudi, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i nakon kojeg je uslijedilo njihovo iseljavanje

'Mučio nas je mjesecima, kazna koju je dobio je prava sramota'
'Mučio nas je mjesecima, kazna koju je dobio je prava sramota'

Tijekom kongresa SRS koji prate brojne novinarske ekipe u Hrtkovcima je mirno, a uz cestu Beograd-Šašabc pored koje je Šešeljeva kuća, parkirana su samo dva automobila prometne policije.

Šešeljeve pristaše naizmjence se fotografiraju pored kuće na čijem bočnom zidu piše "Kuća Vojislava Šešelja", a na pročelju "Srpska radikalna stranka".

Ta kuće je ujedno i sjedište mjesnog odbora SRS u Hrtkovcima.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja 10. Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja.

Za razliku od 6. svibnja 2018. godine, kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere i policija je jedva primjetna, a u Hrtkovcima je mirno.

Nekoliko stotina radikala pozdravilo je predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.