Obavijesti

News

Komentari 18

Šest godina kasnije: Ovako je počela katastrofa u Fukushimi

Šest godina kasnije: Ovako je počela katastrofa u Fukushimi
7

Minuta šutnje održat će se u čitavom Japanu u čast poginulima i nestalima nakon katastrofe koja je 2011. koja se događa "jednom u tisućljeću"

VIDEO

Japan se u subotu prisjeća žrtava potresa i tsunamija od prije šest godina iza kojih je uslijedila nuklearna katastrofa od koje se zemlja još nije oporavila.

Kao i svake godine odonda, očekuje se da će tijekom cijelog dana tisuće ljudi pohoditi 500 kilometara dugu obalu u opustošenim područjima na sjeveroistoku arhipelaga.

Javna TV postaja NHK prikazuje od jutra prizore stanovnika koji bacaju cvijeće u ocean kako bi smirile duše pokojnika.

Participants observe a moment of silence at 2:46 p.m. (0546 GMT), the time when the magnitude 9.0 earthquake struck off Japan's coast in 2011, during a rally in Tokyo Participants observe a moment of silence at 2:46 p.m. (0546 GMT), the time when the magnitude 9.0 earthquake struck off Japan's coast in 2011, during a rally in Tokyo People observe a moment of silence atop of a seawall at Taro district in Miyako, Japan
5
| Foto: TORU HANAI

Gomila se okuplja u Sendaiju, Ishinomakiju, Rikuzentakati, Minamisanrikuu i na svim mjestima čije je ime povezano s trostrukom katastrofom: potresom i tsunamijem u kojima je stradalo i nestalo 18.446 osoba, te nesrećom nuklearne centrale nakon koje je zbog zračenja raseljeno 123.000 osoba.

Minuta šutnje održana je u čitavoj zemlji u trenutku kad je 11. ožujka 2011. u vodama glavnog otoka Honshua došlo do potresa jačine 9 koji je snažno zatresao veliki dio zemlje i podigao divovski smrtonosni val za koji Japanci kažu da se događa "jednom u tisućljeću".

Užasan film strave još uvijek je prisutan u ljudima koji su preživjeli katastrofu: horde zaposlenika koji se pokušavaju izvući iz nebodera u Tokiju, prevrnuti vlakovi u regijama na sjeveroistoku, nevjerojatne snimke sela doslovce odnesenih cunamijem, tisuće nestalih..

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE:

Službena komemoracija u prisustvu premijera Shinza Abea održat će se u Tokiju. Carski par, za razliku od prošle godine na petu obljetnicu, ove godine neće biti prisutan nego će ga zastupati njihov sin princ Akishino.

"Vlada će nastaviti ubrzavati rekonstrukciju opustošenih zona imajući na umu da se brojne evakuirane osobe još nisu vratile svojim domovima", obećao je Shinzo Abe u pisanoj izjavi objavljenoj u subotu.

No, brojne raseljene osobe predbacuju vladi da požuruje povratak stanovnika u zagađena područja kako bi se stanje normaliziralo prije Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca