Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sever: Do sad smo mogli pred crkvama prikupljati potpise...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačka nadbiskupija ne da inicijativi "67 je previše" da pred crkvama i crkvenim objektima skupljaju potpise za raspisivanje referenduma. Od drugih biskupija, kaže nam Krešimir Sever, dobili su dopuštenje

Ne bih se osvrtao kome su davali da skupljaju potpise pred crkvama, i nama su do sad redovito davali, ali ova odluka je vezana uz Zagrebačku nadbiskupiju i očito uz samog kardinala.

Kaže nam Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih sindikata, komentirajući odbijenicu Zagrebačke nadbiskupije da ispred crkava i crkveni prostora prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Kako ističe, od drugih biskupija dobili su dopuštenje. 

- Čini mi se da kardinal duže vrijeme ima problem sa sindikatima u svom poimanju sindikalnog rada - dodaje.

PLANIRAJTE NA VRIJEME Što mislite, kako ćete živjeti kad plaće više ne bude?  

Naime, iz Zagrebačke nadbiskupije su inicijativi "67 je previše", koju su pokrenuli tri sindikata - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata - odgovorili kako "ne zauzimajući ničiju stranu, ne mogu dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora."

- Pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i ne može se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima - poručili su im s Kaptola. 

67 JE PREVIŠE? Traži se dostojna mirovina... a evo kako je zapravo sve počelo

Nadalje, pojasnili su, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrednote koje zagovara i Crkva. 

- Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative - navodi se u objašnjenju tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Sever poručuje kako iz crkve poručuju da imaju razumijevanja, ali da nije dovoljno samo citirati socijalni nauk. 

PAŽLJIVO BIRAJTE Mnogi to ne znaju: Evo kako si možete povećati mirovinu!

- Time su poslali poruku "da, mi to sve znamo, ali nas se to u velikoj mjeri ne tiče." Bilo bi dobro da se spuste među narod, provozaju tramvajem, prošeću i čuju kako taj narod živi, a ne da ih gledaju s kaptolskih visina jer to nije primjereno - poručuje. 

Potpise će diljem Hrvatske prikupljati od sutra do 11. svibnja, a potrebno im je skupiti oko 385.000 potpisa.
 

Komentari (35)
  • Ne treba vam crkva, skupit će te potpise. Sutra potpisujem. Koliko godina treba saborskim zastupnicima da dobe privilegiranu penziju? A oni se ne trebaju ni pojaviti u Saboru. I možda nekima i nebi bio problem raditi duže, ali mnogi poslodavci svoje zaposlenike proglašavaju tehnološkim viškovima pred uvjete za prijevremenu. Sa npr. 58 - 60 godina tko će te zaposliti?

    26. 4. 2019,   23:35
  • što ljudi duže rade to im crkva duže krade od plaće.

    26. 4. 2019,   21:57
  • Još od Franje Tahija Crkva u Hrvata je uvijek bila na strani bogatih i močnih..Titovu reformu 50-tih godina 20 stoljeća,da se tvornice daju radnicima ,a zemlja seljacima , Crkva je dočekala kao jedno veliko zlo i vražje djelo...Najveći zagovarač ovog stava je bio Alojzije Stepinac..Zbog svog antikomunizma 20 i 30 godina 20 stoljeća u prvoj Jugoslaviji obožavao ga je čak i srpski kraljevski dvor na ćelo sa Aleksandrom Karađorđevićem..Zbog svog antikomunizma,Stepinac je na dvoru bio rado viđen gost,a dobio je i nekoliko odlikovanja od Aleksandra Karađorđevića.....Neznam ćemu uopće čuđenje da se sindikatima ne želi pomoći..Tko će financirati Crkvu ako svi mlađi i sposobni pobjegnu iz države ,a stariji odu u mirovinu prije 65 godine...Jeli možda Crkvu budu financirali uhljebi sa i efektivnim radnim veremenom od 2-3 sata na dan.......

    27. 4. 2019,   05:31