Obavijesti

News

Komentari 95

Shit Killer: 'I Billa Gatesa je oduševio naš drek eliminator'

Shit Killer: 'I Billa Gatesa je oduševio naš drek eliminator'
4

Mikrovalnim načinom prerade hrvatski su inovatori i fekalije uspjeli učiniti korisnima. Ideja je stara deset godina, ali tek sad su skupili novac za ostvarenje projekta

VIDEO

Profesori Ivan Mijatović i Damir Brđanović osmislili su shit killer, inovativni uređaj namijenjen sanitaciji i sušenju fekalnog mulja mikrovalnom tehnologijom.

- Obrađuje svježe fekalije, mulj iz septičkih jama, kao i biološki mulj s komunalnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Posebnost je u načinu primjene tehnologije koja je svijetu poznata, ali s primjenom u sektoru proizvodnje hrane za sušenje voća. Mi smo je prvi put primijenili na sušenje fekalnog mulja. Ime uređaja smo zajedno smislili - kažu znanstvenici.

Ivan Mijatović je vanjski suradnik Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, a Damir Brđanović je načelnik Odjela za sanitarno inženjerstvo pri IHE Delft Institute for Water Education u Nizozemskoj.

Drek eliminator stvorili su uz pomoć donacija Zaklade Bill & Melinda Gates, vlade Kraljevine Nizozemske i tvrtke Tehnobiro iz Maribora. S fondacijom Billa Gatesa, kažu, surađuju godinama, a za shit killer ukupno su dobili oko 500.000 dolara od Billa Gatesa, nizozemske vlade i slovenske tvrtke. Proizvod je namijenjen različitim korisnicima, poput kampova, jahti, septičkih jama... Iako je problem mulja kod nas velik i oni ideju za ovo imaju već desetak godina, tek su sad dobili financije.

- Mulj se ne smije odlagati na odlagališta otpada, a dosad se takav otpad izvozio i spaljivao u Nizozemskoj, Austriji ili Mađarskoj, što je prilično skupo. Ova tehnologija, međutim, može biti stacionirana ili mobilna - ističu znanstvenici.

Njihovom se inovativnom tehnologijom od mulja dobiva suha tvar, potom se spaljivanjem dobiva pepeo, koji se na kraju može upotrijebiti za zemlju za cvijeće. Voda koja je tijekom procesa isparila iz uređaja u obliku kondenzata se vraća, ponovno se obrađuje pročišćavanjem, tako da od kakice dobijete čistu vodu namijenjenu industriji.

Eksperimentalna verzija njihova uređaja uspješno je prošla probni rad u Sloveniji i Keniji. Kontejnerski uređaj koji ima kapacitet za oko tisuću ljudi pokazao je svoju učinkovitost u probnom pogonu u Sloveniji i Hrvatskoj sa svježim fekalijama iz mobilnih toaleta, muljem iz septičkih jama te biološkim muljem iz gradskih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

- Naš uređaj uskoro ide u Jordan, gdje će biti u primjeni u kampu za prognanike - rekli su nam Ivan Mijatović i Damir Brđanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa