Obavijesti

News

Komentari 296

Šibenska župa za krizmu traži 300 kn po djetetu: Bijesna sam

Šibenska župa za krizmu traži 300 kn po djetetu: Bijesna sam

Pobjesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan, izjavila je jedna ogorčena majka

VIDEO

Šibenska župa sv. Petra na Vidicima iduće nedjelje slavi sakrament Svete potvrde, a slavlje predvodi biskup Tomislav Rogić. Pripreme za to izazivaju ovih dana dosta nezadovoljstva među roditeljima koji su dobili cjenik 'usluga'. Naime, po glavi djeteta župa će dobiti 300 kuna. Krenimo redom.

Naime, ta župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, a za DVD i tri fotografije sa sakramenta Svete potvrde još 80 kuna. Uspomena na Svetu potvrdu košta pet, a svijeća 15 kuna. Šibenska biskupija naplaćuje i taksu za taj obred od 30 kuna, poklon krizmanicima 20 kuna, a naplaćuju i uređenje crkve - dodatnih 30 kuna, prenosi portal ŠibenikIN. Kad se sve zbroji, računica je jasna.

Svoje viđenje situacije dala je jedna Šibenčanka koja je željela ostati anonimna.

- Pobjesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve, pa čak i za dolazak svećenika. Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament Svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis. Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela kuverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini - požalila se žena.

Iz Šibenske biskupije su na upit portala da se očituju na temu naplate usluga sakramenta krizme, odgovorili pisanim putem.

- Službena taksa u Šibenskoj biskupiji kao i u ostalim (nad)biskupijama za sakrament Svete krizme je 30 kuna. Sve ostalo je dogovor roditelja i župnika u pojedinoj župi, službeni je stav biskupije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa