Obavijesti

News

Komentari 44

Šibenik i Dubrovnik potopljeni, karlovačke rijeke brzo rastu

Šibenik i Dubrovnik potopljeni, karlovačke rijeke brzo  rastu
40

Na šibenskom području obilna kiša izazvala je bujice koje su nosile sve pred sobom. Pod vodom su Vodice i Tribunj. Mnogi krajevi su ostali bez el. energije

VIDEO

Treći je dan djelovanja sredozemne ciklone Leona na vrijeme u našim krajevima. Prognoze o vrlo velikim količinama kiše već su se mnogim krajevima ostvarile.

Karlovačke rijeke rastu desetak cm na sat

Vrhunac vodenog vala se u Karlovcu očekuje noću s četvrtka na petak. Ukoliko Korana i Kupa nastave rasti istom tendencijom, od oko 10-ak centimetara na sat, predviđeni maksimalni vodostaji koji su procijenile Hrvatske vode mogao bi biti dosegnut kroz nekoliko sati. Hrvatske vode ocijenile su da bi vodostaji Kupe i Korane mogli doseći i 800 centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kristina Štebul-Fabac/PIXSELL

Prema mjerenjima u 12 sati, Kupa u Karlovcu je na 746 centimetara i uskoro ulazi u izvanredne mjere obrane od poplave. Korana je od ponoći narasla za metar i pol te je njezin vodostaj u podne mjerio 703 centimetra. Kako javlja KAportal, Kupa u gornjem toku ipak stagnira pa se ne očekuje vodostaj od 8 metara.

POGLEDAJTE VIDEO: U Karlovcu se grade zečji nasipi

Pokretanje videa...

24sata Video 00:22

Izgrađeni su zečji nasipi na mjestima uz rijeke, no u četvrtak se više neće graditi. U posljednja 24 sata na području Karlovačke županije pale su 32 litre kiše, a tijekom dana očekuje se još 30 litara kiše po četvornom metru.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izlila se Orljava, zatvorena cesta

Kiša koja na području Požege pada posljednja 24 sata počela je uzrokovati probleme. U mjestu Orljavac u općini Brestovac u četvrtak oko 4.30 sati voda se izlila iz korita Orljave i poplavila državnu cestu D-38 između Požege i Pakraca. Zbog toga je cesta zatvorena za sav promet, a alternativni pravac je Požega-Nova Gradiška-Okučani-Lipik-Pakrac.

Prema informacijama i stanju na terenu vodostaji rastu, a kiša ne prestaje padati tako da se na još nekoliko mjesta može očekivati izlijevanje Orljave. Stanovnici sela oko Orljavca nadaju se da će padaline stati jer svake godine nakon svake malo jače kiše imaju problema s poplavljenim poljoprivrednim zemljištima, gospodarskim zgradama ili dvorištima.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Poplavljene ulice u Dubrovniku

Snažno nevrijeme pogodilo je u četvrtak ujutro i Dubrovnik. Neke dijelove grada zasule su bujice, voda izbacuje šahtove, a Stradun, kako piše Dubrovački dnevnik , nalikuje na bazen. Dubrovački vatrogasci su na terenu i ispumpavaju vodu iz objekata u koje je već ušla te pokušavaju obraniti objekte kod kojih je nakupljena voda došla do dvorišta.

VIDEO

U Šibeniku bujica odnijela dio ceste

Snažno nevrijeme sa kišom, grmljavinom, jakim vjetrom i tučom sinoć oko 20 sati je zahvatilo Šibenik i čitav šibenski kraj. Dok Državni hidrometeorološki zavod bilježi 64 litre kiše po metru četvornom, udruga Šibenik Meteo javlja kako je za kratko vrijeme pala velika količina kiše. Kažu da su pojedine njihove postaje mjerile intenzitet oborina preko 200 litara po satu!

POGLEDAJTE VIDEO: Kiša razorila i cestu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:24

U Vodicama je do ovih trenutaka palo preko 120 litara kiše koje su izazvale bujice i poplave. Na širem šibenskom području za sat vremena palo je i do 50 litara kiše po metru četvornome! Bez obzira kolika je točno količina kiše, pala je u vrlo kratko vrijeme i nosila sve pred sobom. U Šibeniku su prometnice bile zatrpane teškim kamenim kockama koje je nanosila bujica, a ceste su uništene ili naplavljene diljem Šibensko-kninske županije.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplavljen Šibenik

Pokretanje videa...

24sata Video 00:44

Hrvoje Jelavić/Pixsell


Centar 112 javlja da je zaprimio je više od 550 poziva građana koji su zatražili pomoć. Vatrogasci su imali oko 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju kuća, stanova, podruma, konoba i garaža. Najviše intervencija bilo je u Vodicama, Srimi, Tribunju i Šibeniku. Na terenu su vatrogasci JVP Vodice, JVP Šibenik, JVP Drniš, JVP Knin, DVD Vodice, DVD Šibenik, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Tisno, DVD Pirovac, DVD Brodarica, DVD Zaton, DVD Skradin, DVD Perković, DVD Promina i DVD Kistanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Voda je bujala i u Vodicama

Pokretanje videa...

24sata Video 00:31

U 3.23 sati došlo je i do požara na šibenskim Vidicima. Na intervenciju  su izišla šestorica vatrogasaca JVP Šibenik. Na parkirnom mjestu rezerviranom za automobile vozača s invaliditetom izgorio je jedan automobil i četiri motocikla. Požar je ugašen u 3.52 sati. Policija istražuje je li požar izazvalo nevrijeme ili je podmetnut.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog obilnih kiša je voda u vodovodnoj mreži zamućena, a dijelovi županije imaju problema s opskrbom električnom energijom. Bez struje su dio Podina, Vrsno, Boraja, Lepenica, Gornje Protege, Rončevići, Danilo Biranj, Danilo Kraljice, Ercezi, Stančići, Jasenovo, Stupin Čeline i otok Kaprije.

Snimio čitatelj


Stanje dramatično i u Hrvatskoj Kostajnici

U noći na četvrtak na području Hrvatske Kostajnice bilo je dramatično.

Od srijede poslijepodne Una je rasla 16 centimetara po satu. Sve mjerodavne službe  bile su u stanju pripravnosti. Sredinom noći žestoki pljusak  sručio se  na grad i s brdskog dijela bujica je nosila šljunak.

Kostajnički gradonačelnik Tomislav Paunović nam je kazao kako se nada da će bujice proći područjem do utoka Une u Savu bez većih izlijevanja Une.

Na sisačkom području ima izlijevanja vodotoka, ali riječ je uglavnom o područjima koja su prva na udaru voda. Na području Siska stanje je pod kontrolom, ali sve službe su na nogama.

Obilna kiša i u četvrtak

U četvrtak će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, a na Jadranu će biti i grmljavine. Najkišovitije, uz mjestimice i više od 60 litara kiše po četvornom metru bit će na Jadranu i područjima uz Jadran, a znatnije količine moguće su i u dijelovima središnje Hrvatske.

U unutrašnjosti slab i umjeren vjetar, većinom jugoistočni i južni. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak, potom jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu i na krajnjem istoku zemlje između 18 i 23 °C.

dhmz.hr

Meteoalarm izdao narančasto upozorenje zbog obilne kiše

Zbog mogućnosti obilne kiše i vodenih bujica, Meteoalarm izdao je narančasto upozorenje za regije Gospić, Karlovac, Knin, Rijeka i Split.

dhmz.hr

>>> Vitamini za zdravlje: Uz ove namirnice spriječi prehladu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.