Obavijesti

News

Komentari 12

Sigurna kupnja: Ribu dodirnite, ako se meso ne vrati - stara je!

Sigurna kupnja: Ribu dodirnite, ako se meso ne vrati - stara je!
1

Svježa lubenica ima jak kontrast svjetlih i tamnih pruga, a riba ne smije intenzivno mirisati. Naše grožđe dozrijeva krajem srpnja i početkom kolovoza. Ono koje sada jedemo je uvozno

VIDEO

Najsigurnije je kupovati kod poznatih proizvođača, bez obzira radi li se o voću, povrću ili mesu. Jedino tako možete biti sigurni da kupujete svježu i kvalitetnu hranu, ispričao nam je Darko Pavičević, upravitelj zadruge Proizvodi sela.

U mljekarsko stočnoj udruzi Pavičević već godinama proizvodi mlijeko i mliječne proizvode. Sireve radi na prirodan način, a kako navodi, oni koji se prodaju u trgovinama nisu takve izrade.

- Svježi sir traje maksimalno tjedan dana, a nakon toga dobiva na kiselosti - tvrdi Pavičević.

Upravo zbog kiseljenja sireva koji se dobivaju na prirodan način, Pavičević tvrdi da se u dućanima prodaju sirevi koji su rađeni industrijski, odnosno s dodacima sirila. Navodi da pri kupnji sireva i vrhnja pažnju treba obratiti i na sirutku.

- Ona mora biti zelenkasta, što znači da je rađena na prirodan način. Ako se sirutka zamuti i postane lučeno mlijeko, onda možete znati da sir stoji par dana - istaknuo je i dodao kako vrhnje može stajati do maksimalno tri dana, ako je proizvedeno bez dodataka, a nakon toga se kvari. O tome kako u kupovini odabrati kvalitetno meso razgovarali smo sa zagrebačkim mesarom Filipom Dimlićem koji se tim poslom bavi 18 godina.

- Svježe meso ima jednoličnu boju. Naime, komad mesa nikako ne može biti u dvije ili više boja ili nijansi. Boja mora biti jednolična - objasnio je Dimlić.     

Uz to, naveo je Dimlić, pažnju valja obratiti na mesni loj.

- Junetina ima snježnobijeli loj. Kod goveđeg mesa, što je ono starije, loj postaje sve žući. Što se tiče piletine, kod nje je kost čibenik broj jedan. Kost treba biti svježe krvave boje. Meso čak izvana može blago promijeniti boju, no ako je kost kravavo crvena znači da je meso svježe - objasnio je.

Slično tumačenje vezano za kvalitetno i svježe meso ponudili su nam u Hrvatskoj agenciji za hranu. Tvrde kako kod svinjetine blijeda boja mesa, otpuštanje tekućine iz mesa kao i mekša struktura upućuju da je svježina smanjena.

- S druge strane, kod piletine koja nije svježa, boja mesa može poprimiti sivu nijansu te se mogu pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege ili mrlje. Također, pojavljuje se kiseo miris ili miris sličan amonijaku, a površina mesa prekrivena je sluzavim i ljepljivim nakupinama - priopićili su iz Hrvatske agencije za hranu.

O tome kako odabrati svježe i kvalitetno voće i povrće razgovarali smo s Željkom Ledinskim, predsjednikom kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

- Teško je prepoznati što je od proizvoda domaće jer u velikim lancima na etiketama nema uvijek naziva proizvođača, već samo broj po kojem bi se trebalo prepoznati odakle je dobavljač. Najbolje je kupovati kod domaćih proizvođača - istaknuo je Ledinski. Tvrdi kako je cilj pri proizvodnji smanjiti ciklus od proizvođača do kupca jer, što je taj proces duži, veća je mogućnost poskupljenja proizvoda, kao i dodatnog tretiranja hrane.

Iz Društva za zaštitu potrošača Istre poručili su kako kupci imaju potpuno pravo biti informirani o hrani koju kupuju. Zbog toga im savjetuju da čitaju obavijesti o proizvodu i informiraju se o sastojcima.

- Kupci bi obavezno trebali čuvati originalno pakiranje proizvoda kako bi uvijek bili u mogućnosti provjeriti sastojke i datum isteka roka trajanja prilikom korištenja – istaknuli su.

O svježini i ispravnosti hrane pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede gdje tvrde da su kontrole česte i ispravne.

- Izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Ipak, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna po zdravlje – zaključili su u priopćenju.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"