Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sijamske blizanke koje dijele mozak čitaju jedna drugoj misli

None Foto: 24sata/ilustracija 4

Kanađanke Tatiana i Krista Hogan (4) spojene su mozgom. Liječnici ih ne mogu ni pokušati razdvojiti jer jedna sigurno ne bi preživjela, a ni druga nema velike šanse

Liječnici diljem svijeta šokirani su otkrićem da kanadske sijamske blizanke Tatiana i Krista Hogan (4) iz Vernona, koje dijele mozak, čitaju jedna drugoj misli i vide ono što je u vidokrugu druge. Povezane su talamusom, sivom masom mozga, koji šalje fizičke podražaje i motoričke funkcije u korteks.

- Dok se igraju, jedna krene dohvatiti nešto što je očito da sama ne vidi - kaže majka Felicia Simms i dodaje kako primjećuje da osjete emocije jedna od druge. 

- Ako kaznim jednu i druga plače - dodala je majka. Njihov neurolog dr. Doug Cochrane potvrdio je da jedna blizanka vidi ono što druga radi iako joj nije u vidokrugu. Felicia i njezin dečko Brendan (26) nisu znali da će dobiti sijamske blizanke do petog mjeseca trudnoće. Međutim, ni tada liječnici nisu znali kako su spojene.

- Kao da me netko udario čekićem po glavi, ali vidjevši ih na ultrazvuku bile se stvarne. Znala sam da im moram dati najbolju šansu za život - rekla je majka.

Do sada je zabilježeno osam ovakvih slučajeva, a samo tri para blizanki je preživjelo porod. Rodile su se carskim rezom. Imaju posebna tijela, a spojene su mozgom iznad uha. Kristino tijelo ima ulogu čišćenja krvi kroz bubrege. Ona ih zapravo drži na životu. 

Ne mogu ih ni pokušati razdvajati jer bi to bilo pogubno za jednu, a moguće i za obje sestre. Felicia, koja ima još troje djece, Rosu, Christophera i Shaylee, kaže kako nikada nije razmišljala o pobačaju, ali je tijekom godina dobila mnogo ružnih pisama. Neki su nazivali blizanke nakazama.

Komentari (17)
  • divno je što roditelji daju priliku djevojčicama,divim se tim roditeljima!!!!

    22. 11. 2010,   09:44
  • Meni su slatke i neobicne.....a to st ih neki nazivaju nakazama, govori samo o njihovom vlastitom odgoju i humanosti. Negdje u USA zive dvije cure, isto sijamke, Abby i Britney. One su dvije glave doslovno na jednom tijelu, tj. imaju skupa dvije noge i dvije ruke, a cure su cak i razlicite mentalno i pio ukusima.

    23. 11. 2010,   06:08
  • hvala na odgovoru @Murasaki. još da to šta si rekao imam veze s vezom... neznam gdje bi ti bio kraj ; )

    22. 11. 2010,   10:35