Obavijesti

News

Komentari 8

Sijamskim blizankama odvojili glave, operacija trajala 50 sati

Sijamskim blizankama odvojili glave, operacija trajala 50 sati
1

Dvije djevojčice koje su se rodile spojenih glava, nakon operacije koja je potrajala 50 sati napokon će moći živjeti neovisno. Na operaciji koja će im promijeniti živote radilo je čak stotinu stručnjaka.

VIDEO

Dvije male Pakistanke, Safa i Marwa Ullah, rodile su se u siječnju 2017. godine. Njihova majka uopće nije znala da nosi blizance, a još manje da će to biti sijamske blizanke spojene glavama. 

Prema dostupnim podacima, piše BBC, dvoje od petero sijamskih blizanaca rodi se mrtvo, a još ih trećina umre u prva 24 sata nakon poroda. Safa i Marwa imale su sreću da postanu pozitivni dio statistike, a sreća ih je dodatno pomazila kada je anonimni donator odlučio financirati njihov prijevoz u London te vrlo kompleksnu operaciju razdvajanja. 

Inače, londonska bolnica London's Great Ormond Street Hospital jedna je od rijetkih u svijetu koja ima infrastrukturu i kadar sposoban provesti ovoliko kompleksnu operaciju. 

Djevojčice su u London inače stigle u listopadu prošle godine, a prije finalne operacije operirane su tri puta. Razdvojene su 11. veljače, a vijest o tome objavljena je tek kada je bilo sigurno da se djevojčice dobro oporavljaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Londonska bolnica ponosi se uspješnom operacijom pa su objavili i animirani video kroz koji su pojasnili cijelu proceduru. 

Ono što je bilo najbitnije, kažu stručnjaci, je toliko kompleksni slučaj razdvojiti na manje etape. Prvo su se posvetili razdvajanju krvnih žila i mozgova djevojčica. 

Operacija prepuna potencijalnih problema, javlja CNN, nije prošla glatko. Naime, tijekom jedne od operacija, u vratu Safe formirali su se ugrušci koji su se transferirali u Marwino tijelo. Kada je Marwino bilo usporilo, liječnici su bili u strahu da će ju izgubiti pa su joj odlučili dati ključnu venu koju je dijelila sa sestrom. Nažalost, zbog toga je Safa 12 sati kasnije pretrpjela moždani udar. 

Srećom, stanje djevojčica se stabiliziralo i sve je dobro završilo.

Majka djevojčica, Zainab Bibi (34) je presretna. Prije njih rodila je čak sedam puta, a cijelo vrijeme se nalazi u Londonu sa svojim djevojčicama. 

- Dužnici smo bolnici i osoblju i želimo im zahvaliti da sve što su učinili za nas. Jako smo uzbuđeni zbog budućnosti rekla je majka Bibi i zaključila da se nada da će djevojčice do trećeg rođendana samostalno hodati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag