Obavijesti

News

Komentari 87

Sijao strah i trepet: Zloglasni vojvoda postrojio je četnike...

Sijao strah i trepet: Zloglasni vojvoda postrojio je četnike...
1

Pripadnici četničkog pokreta okupili su se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću. Nakon toga otišli su u selo Draževinu gdje ih je postrojio zloglasni vojvoda sa sarajevske Grbavice - Slavko Aleksić

VIDEO

Stotine pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u II. svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu
Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu

Nakon postrojavanja u Višegradu četnici su nastavili svoj fašističko-nacistički folklor i u Draževini, selu koje se nalazi nadomak Višegrada. Četnike je u Draževini postrojio zloglasni vojvoda s Grbavice - Slavko Aleksić, donosi radiosarajevo.ba

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sijao strah i smrt 

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva. 

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Mirno živi u rodnom mjestu

Zajedno s tisućama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u ožujku 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se "spušta" u sam grad, a redovito sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za što. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima

Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini  nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice. Tako će vjerojatno i ostati, piše radiosarajevo.ba.

Slavko Aleksić uredno putuje kao i svi drugi državljani Bosne i Hercegovine. 

BiH: Oštre osude četničkog okupljanja u Višegradu

Ovo okupljanje osudili su visoki državni dužnosnici poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra sigurnosti Dragana Mektića a riječi osude stigle su i iz veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a u BiH te iz delegacije Europske unije u Sarajevu.

Zvizdić je postrojavanje četnika nazvao "besprizornim" istaknuvši kako je riječ o osobama koje otvoreno zagovaraju mržnju prema nesrbima.

"To predstavlja eklatantan vid zakonski kažnjivog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i namjernog i planskog zastrašivanja povratnika, posebno Bošnjaka, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način. Riječ je o još jednom pokušaju krivotvorenja povijesnih činjenica i glorifikaciji ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata kao i iz razdoblja agresije na BiH koja je upravo u Višegradu ali i u brojnim drugim mjestima obilježena brutalnim ubojstvima, mučenjima, silovanjima", stoji u Zvizdićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar sigurnosti Mektić također je kazao kako je za njega ovo neprihvatljivo ponašanje na koje valja smjesta reagirati.

"Javno pozivam Tužiteljstvo BiH i policijske agencije da reagiraju i da to uvijek čine kada netko poziva na nasilje", kazao je Mektić kako ga citira portal Klix.

Podsjetio je kako je Ravnogorski četnički pokret zapravo zakonski registriran kao nevladina udruga u BiH i postavio pitanje kako je moguće da je Ministarstvo pravosuđa takvo što dopustilo.

Iz veleposlanstva SAD reagirali su komentarom na službenom Twitter nalogu.

"Užasnuti smo izvještajima o nacionalističkoj retorici tijekom današnjeg zbivanja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost", stoji u izjavi.

Britanski veleposlanik u BiH također je na Twitteru objavio kako je šokiran prizorima postrojavanja četnika u Višegradu te je pozvao tijela vlasti da djeluju kako bi se spriječilo širenje jezika mržnje.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako je okupljanje u Višegradu bilo čin mržnje i pozivanja na nasilje što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina