Obavijesti

News

Komentari 22

Silvio je naš kralj traktora: U kolekciji ima Ferrari, Porsche...

Silvio je naš kralj traktora: U kolekciji ima Ferrari, Porsche...
23

Silvio Legović je traktore zavolio još kao dijete, a osnovna ideja njegovog muzeja je, kaže, sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću

VIDEO

Strastveni sakupljač traktora i radnih strojeva Silvio Legović (63) u svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 traktora i raznih poljoprivrednih strojeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Sve traktore i strojeve spojio je u jedinstvenu izložbu pod nazivom “Traktor story” na području istarske Nove Vasi.

- U svojoj kolekciji imam traktore marki: Ferrari, Porsche, Steyr, Fiat, a najstariji traktor koji imam je Fordson iz 1923.godine. To je prvi traktor koji je došao u naš kraj i vezan je uz moje djetinjstvo. Traktore sam volio još kao dijete, a osnovna ideja mojeg muzeja je sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću, kako bih pokazao put proizvodnje od zrna žita do kruha - ispričao je Legović dok su njemački turisti oduševljeno slušali priču i svojim fotoaparatima slikali svaki traktor na imanju.

BAREDINE-TRAKTORI

Legović kaže da turisti uživaju u razgledavanju, a neke strojeve mogu i upaliti te promatrati kako se nekad radilo.

- To im je zanimljivo, a posebno djeci, koja se znaju i tri dana zaredom vraćati kako bi razgledavali traktore - rekao nam je Legović.

Na oko 800 četvornih metara ima pravo blago, a kaže kako više od 90 posto traktora i strojeva još radi iako su mnogi iz prošlog stoljeća.

- Kao dijete se sjećam dok smo vršili žito u selu, traktor i vršilica koju imam u kolekciji mogla je u sat vremena napraviti oko 800 kg žita, a danas jedan sat kombajna napravi oko 80 tona - kazao je strasveni kolekcionar.

Na ulazu u izložbeni prostor stoji valjak Bubba iz 1939.

- Upravo je taj valjak radio na prvoj cesti Pula - Trst. To je jedinstven stroj i ponosan sam što ga imam. Osim njega tu je parni stroj za žito iz 1926. Svaki od traktora priča svoju priču, a za mene imaju neprocjenjivu vrijednost. Uz Fordson iz 1923. veliko zanimanje pobuđuje Porsche iz 1954. godine, koji ima 22 konjske snage - zaključio je.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.