Obavijesti

News

Komentari 1

Šime (86) volontira u bolnici: 'Bolje biti s ljudima nego sam'

Šime (86) volontira u bolnici: 'Bolje biti s ljudima nego sam'
2

Skoro godinu i pol, svaki, ali doslovno svaki dan barba Šime je provodio sate u bolnici družeći se sa svojom Jozicom. Ona je bolovala od Alzheimera i bila je pacijentica

VIDEO

Šime Mazić iz Preka s otoka Ugljana ima 86 godina i posljednjih mjesec dana svaki dan volontira u Psihijatrijskoj bolnici na tom otoku. Za njega je javnost doznala nakon objave Matije Knežević, medicinske sestre, koja je na svom Facebooku profilu podijelila kratku priču o barbi Šimi koji je nedavno, nažalost, izgubio svoju suprugu.

- Skoro godinu i pol, svaki, ali doslovno svaki dan barba Šime je provodio sate u bolnici družeći se sa svojom Jozicom. Ona je bolovala od Alzheimera i bila je pacijentica na Odjelu za demencije, psihijatriju starije životne dobi i palijativnu skrb duševnih bolesnika. Sada kad nje više nema, barba Šime je odlučio i dalje dolaziti u bolnicu kako bi svojim vicevima i životnim pričama animirao druge korisnike tog odjela, kako bi im vrijeme u bolnici učinio životnim. Kako bi s njima išao šetati, baš kao što je to radio sa svojom Jozicom, piše u statusu na Facebooku.

Pune 62 godine Jozica i Šime bili su u braku, a znali su se od rođenja.

- Za nju znam otkad i za sebe. Živila je u mladosti 200 metara od moje kuće. Kao dica zajedno smo čuvali ovce i koze, živili u Preku, pa u Zadru, pa se opet, kad je počeo rat, vratili u Preko. Ja sam radio u tiskari 35 godina. Jozica je bila vesela i svi su je kao takvu znali. Da ju je bilo školovat, doktorat bi završila! - ponosno o svojoj ženi za Jutarnji list priča Šime koji je posljednjih godinu i pol svako jutro oko 9 sati hvatao bus kako bi došao do bolnice i pomogao Jozici da doručkuje. Krafna, banana pa čokolino, svako jutro, a ponekad bi zajedno popili i kavicu. Nakon toga bi Šime proćakulao s osobljem, obavezno im ispričao vic, pozdravio portirku Blanku i put pod noge, oko 11.30, na bus za Preko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šimi posljednja godina nije bila laka. Prvo je izgubio kćer, pa sestru, a na kraju je ostao i bez Jozice. No, ne buni se. Ide dalje, kaže, dokle god bude mogao.

- Kad je Jozica umrla, razmišljao sam šta ću u ova četiri zida. Sam. Bolje živit s trideset čeljadi nego sam! Ali, moram vam nešto reći, pustite sad mene, nego pogledajte ove sestre i doktore u bolnici. Kako one trču oko pacijenata, presvlače ih, peru... triba im spomenik dignit. Ja vam dođem u bolnicu i onda ih pitam: “Ima li koja cura za prošetat?” Ako neka slabije hoda, onda đirajemo po hodniku, a ako su boljeg zdravlja, onda izađemo u dvorište. Ja vam njih stavim po ruku i lagano krenemo. Pa ih znam pitat: “Bako, kako ste?”, a onda one meni odgovore: “Sinko moj...” A ja stariji od njih - prasne u smijeh barba Šime, a mi zajedno s njim.

Priča kako mu se bake u bolnici znaju požaliti da ih nitko ne posjećuje jer ili nemaju nikoga od obitelji ili im obitelj daleko stanuje.

- Mogu Bogu zahvalit da me noge, ali i glava još dobro služe. Iako mi se nekad zna dogodit da uđem u sobu po nešto i onda zaboravim po šta sam doša. Al’ dobro je, godine su to - ne brine se barba Šime koji, unatoč problemima sa srcem, ima ugrađen pacemaker, prostatom i boli u kuku, jedva čeka kad će obići “svoje pacijente”, donosi Jutarnji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.