Obavijesti

News

Komentari 3

Simulirana sjednica: Učenici srednjih škola posjetili Sabor

Simulirana sjednica: Učenici srednjih škola posjetili Sabor

Čestitajući najuspješnijim osnovnoškolcima i njihovim mentorima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako mu je drago da se od osnovne škole uči o tome kako funkcionira država, politika i Sabor

VIDEO

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je održana 6. simulirana saborska sjednica za učenike srednjih škola, a uoči sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković najuspješnijim natjecateljima on-line kviza za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" uručio je prigodne nagrade.

Prvoplasirani u tom kvizu bio je tim Osnovne škole Draganić iz Draganića, a u njemu su bili Dora Moguš, Filip Havaš (koji je postigao i najbolji pojedinačni rezultat), te Ivan Išlić.

Drugoplasirani  je tim iz Osnovne škole Luka iz Sesveta, a u njemu su bili Fran Brzović, Lucija Rezo te Matko Fabulić, dok su trećeplasirani osnovnoškolci škole Bijaći iz Kaštel Novog u čijem su timu bili Gabrijela Vodanović,  Sara Šimid te Klara Periša.

Ovogodišnje kviz-natjecanje provedeno je 2. ožujka putem interneta i uz podršku CARNET-a. U natjecanju je sudjelovalo 64 škole iz Hrvatske, a kviz je okupio 384 natjecatelja koji su imali 25 minuta da odgovore na pitanja iz povijesti Sabora i saborovanja, suvremenog Sabora, ustroja, rada te prava i dužnosti zastupnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čestitajući najuspješnijim osnovnoškolcima i njihovim mentorima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako mu je drago da se od osnovne škole uči o tome kako funkcionira država, politika i Hrvatski sabor. 

Posebno je pohvalio i simulirane saborske sjednice rekavši kako su hvale vrijedne inicijative da se polaznici osnovnih i srednjih škola te fakulteta uče o tome kako funkcionira politički život i institucije.

"Danas ovdje vidim dvije promjene: sabornica je puna, a nikad se nije dogodilo da u njoj ima puno više žena nego muškaraca pa je ovo danas vjetar promjena. Ženama, kažu, pripada budućnost jer su jače i mi to sad vidimo iz prve ruke", kazao je Jandroković sudionicima simulirane saborske sjednice.
Poručio im je i da iza vrhunskih rezultata stoji rad, trud  i energija.

"Mladima koji tako rade zagarantiran je uspjeh i nemojte se zavarati da je dobar rezultat moguć preko noći , raznim fintama. Možda neki i uspiju, no vrlo rijetki. Uspjeh ostvaruju oni koji puno rade, trude se i odriču", kazao je Jandroković.

Osvrnuo se i na percepciju Sabora u javnosti rekavši kako dojmovi  koji dolaze preko medija i društvenih mreža su tek vrh ledene sante, trenutak i iskrica kad netko kaže nešto duhovito ili ružno o drugome. "No kad se danas uživite u naše uloge vidjet ćete koliko je tu detalja i potrebe da se poznaje materija te koliko je teško napraviti jedna kvalitetan zakon koji će se moći kvalitetno primjenjivati u životu", rekao je predsjednik Sabora sudionicima simulirane saborske sjednice.

Učenici zastupnici dolaze iz 24 srednje škole i jednog učeničkog doma iz cijele Hrvatske. Simulirajući zastupnički rad, od rada u klubovima i nadležnim odborima te na plenarnoj sjednici, učenici će provesti raspravu o Zakonu o medijima  koji na Simuliranoj sjednici postaje prijedlog zakona u proceduri, podnijet će amandmane te glasovati.

Simulirana sjednica postala je sastavni dio Kurikula građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole. Provedbom i održavanjem simulirane sjednice, Hrvatski sabor izražava podršku sustavnom uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatske škole.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag