Obavijesti

News

Komentari 12

Sinčić: Kujundžić mora fokus prebaciti s gladi za novcem

Sinčić: Kujundžić mora fokus prebaciti s gladi za  novcem
3

One zemlje koje slušaju svoje znanstvenike, one napreduju i uređuju svoje zdravstvene sustave. Ministar Kujundžić mora se fokusirati na samu ekonomiku zdravstvenog sustava, poručio je šef Živog zida

VIDEO

Članovi Živog zida, na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Sinčićem, poručili su u petak ispred Ministarstva zdravstva kako resorni ministar Milan Kujundžić mora svoj fokus u zdravstvu prebaciti s prihoda na ekonomiku sustava.

- One zemlje koje slušaju svoje znanstvenike, one napreduju i uređuju svoje zdravstvene sustave. Ministar Kujundžić neće napraviti ništa, kao što ni dosada nije napravio, ako ne prebaci fokus s beskrajne gladi za novcem i povećanjem prihoda, na samu ekonomiku zdravstvenog sustava - poručio je Sinčić.

Zagreb: Konferencija za medije Živog zida o stanju u javnom zdravstvu

Istaknuo je kako država formira cijene lijekova na temelju usporednih cijena iz usporednih država, a one su Italija, Španjolska, Češka, Slovenija, Francuska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tri od ovih pet zemalja su među deset najjačih ekonomija svijeta, imaju višestruko veće dohotke, a s njihovim cijenama i standardima naša je vlast odlučila uspoređivati cijene lijekova, onda su cijene u pravilu prevelike - objasnio je Sinčić.

Smatra da bi cijene bile drugačije i da bi se dobio prostor za uštede kad bismo se uspoređivali s Rumunjskom i Bugarskom.

Član Uprave Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva Vatroslav Zovko rekao je kako je hrvatska država od nezavisnosti gospodar cijena lijekova i njenog tržišta te da je svaki ministar imao mehanizme potrebne za regulaciju cijena lijekova i njihovoj dostupnosti građanima.

- Ovdje postoji očigledno ignoriranje pokušaja da se utjecajem na kontrolu troškova unutar potrošnje lijekova u hrvatskom zdravstvu utječe na suzbijanje svih troškova liječenja u zdravstvu - naglasio je Zovko.

Zagreb: Konferencija za medije Živog zida o stanju u javnom zdravstvu

Prijedlog rješenja ponudila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ivana Dražić Lutilsky koja smatra da se sustav mora mijenjati iznutra.

- Moj je prijedlog da se napravi dubinska reforma unutar bolnica i cijelog sustava, ali koja bi donijela značajne uštede upravo s aspekta organizacije ustanove - rekla je Lutilsky.

Dodala je da u bolnicama svi pričaju o prihodima te da nitko ne gleda troškove, pri čemu se ni ne zna koliko košta pojedina usluga ili operativni zahvat na pacijentu. Smatra da se to može promijeniti praćenjem i mjerenjem troškova u bolnicama i u samom sustavu zdravstva.

Na kraju konferencije poručili su kako traže očitovanje ministra Kujundžića i drugih u sustavu zdravstva o sličnim predloženim idejama, a ne žele da ih se sustavno ignorira i omalovažava ljude koji su ih predstavili.

Sinčić je naglasio kako će sve ideje predstaviti i u Saboru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.