Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sinčić o Dalić i Mariću: Radit ćemo i da kazneno odgovaraju

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ako su ovoliko odgovorni oni, koliko je tek onda odgovoran kolovođa, gospodin Plenković, rekao je Ivan Vilibor Sinčić nakon odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozdravio je u ponedjeljak odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje je utvrdilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

- Drago mi je da je naš napor podnošenja kaznenih prijava i podnošenja prijava Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa urodio plodom, da se pokazalo ono što smo svi znali, što je svaki hrvatski čovjek znao, a to je da su bili u sukobu interesa, da su radili za svoj džep - izjavio je Sinčić nakon sjednice Povjerenstva.

POVJERENSTVO ODLUČILO: 'Dalić i Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti'

- Ako su ovoliko odgovorni oni, koliko je tek onda odgovoran kolovođa, gospodin Plenković. Radit ćemo i dalje da odgovornost ne ostane samo na sukobu interesa, da bude i kaznena - rekao je Sinčić. 

 Povjerenstvo je zaključilo da je Martina Dalić povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer, unatoč iskazanom velikom interesu javnosti, nije navela imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, čime je došlo do propuštanja transparentnog postupanja dužnosnice, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

FILE PHOTO: Martina Dalic, Minister of Economy, attends a news conference in a government building in Zagreb "KORISTIM GA VEĆ 10 GODINA" Dalić o sukobu interesa: Nije ni bitno što sam koristila Hotmail

 U slučaju ministra financija Zdravka Marića, Povjerenstvo je zaključilo da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika propisanih Zakonom o sprječavanju sukob interesa jer je na sastanku, na kojem se raspravljalo o tome tko će biti izvanredni povjerenik za Agrokor, s obzirom na svoju povezanost s Agrokorom u kojem je radio, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

Komentari (65)
  • Bravo ŽZ, prvi korak je učinjen, ali bojim se da neće lako doći do drugoga... Svakako, nastavite se boriti protiv kriminala..

    3. 12. 2018,   20:29
  • Bravo ŽZ. Mnogi vide vaš trud oko ispravljanja krivih Drina. Razni portali i novine samo pišu negativno o njima ali zato mnogi čuju i vide što rade oni a što rade drugi. Bravo ŽZ

    3. 12. 2018,   22:14
  • To bi bio presedan u Hrvatskoj da netko kazneno odgovara...

    3. 12. 2018,   21:06