Obavijesti

News

Komentari 10

Sindičić "pod pritiskom" odbio svjedočiti u slučaju Đureković

Sindičić "pod pritiskom" odbio svjedočiti u slučaju Đureković

Bivši agent UDBA-e Vinko Sindičić pojavio se na sudu u Italiji dok je sa sudom u Münchenu uspostavljena videoveza. Sindičić se nakon kratkog objašnjenja pozvao na pravo da uskrati iskaz, ali, kako kaže, privremeno

VIDEO

Vinko Sindičić se pojavio na sudu u ponedjeljak u 10 sati u talijanskom gradu Monza. Sa sudom u Münchenu uspostavljena je videoveza. Sindičić se pojavio pred talijanskom sutkinjom u pratnji odvjetnika, a jedan odvjetnik je sjedio pred sucima u Münchenu. Sutkinja je naglasnila da je Sindičić svjedok kao treća osoba izvan postupka o ubojstvu Đurekovića, a sudac Dauster je to potvrdio. Uslijedila je identifikacija i prisega svjedoka.

Sindičić je prije službene potvrde počeo pričati kako će doći u München, a sudac ga je zaustavio uz izjavu: "To ste već tri puta obećali. Ako se suprotstavljate uputama suda, u Njemačkoj protiv Vas mogu biti poduzete mjere".

Nakon toga je uslijedila dugotrajna rasprava na hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku o jeziku na kojem se odvijati suđenje. Sindičić je dobacio i kako sudske prevoditeljice prevode na srpski, a ne na hrvatski jezik. Na kraju su se dogovorili da će slušati pitanja na talijanskom, a odgovarati na hrvatskom jeziku. 

Sudac Dauster ga je upozorio da ima pravo uskratiti svjedočenje, a ako se ipak odluči na iskaz, on mora biti potpun i istinit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što ste odlučili? - upitao je sudac

-  Ne želim otići da se vjeruje da sam se povukao. Najradije bih rekao da se pitanje razjasni, tko od nas svih laže, netko debelo laže, vlasti trebaju razjasniti tko laže, zatim ćemo vidjeti tko je taj. Nekako ovo baca lose svjetlo na to što kažem - dodaje Sindičić na njemačkom i bez prevoditeljice.

Sudac Dauster ga je prekinuo i kazao kako Nijemci nemaju utjecaja na hrvatsku istragu ni 'koliko je crno ispod nokta'. 

- Teoretski sve stoji, a praktično sam u drugim problemima. Ne mogu u Hrvatsku, na Interpolovom sam popisu, druge države s prostora bivše Jugoslavije čekaju kako bi me optužile, to ima veze s bivšom komunističkom partijom, a dečki su još na slobodi i odlučuju što će se sa mnom dogoditi. Leđima sam pritisnut uza zid, pozvat ću se na taj članak zakona, ali molim da se uzme u obzir da to činim pod pritiskom i ne dragovoljno, dok se ne razjasne postupci protiv mene - odgovorio je Sindičić na to. 

Pozvao se na pravo svjedoka da uskrati iskaz, zaključio je sudac Dauster. 

- Spreman sam doći u München kad se sve razjasni, znate da se nikad nisam skrivao... rekao je Sindičić na kraju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...