Obavijesti

News

Komentari 0

Sindikalci preskočili sastanak oko obnove socijalnog dijaloga

Sindikalci preskočili sastanak oko obnove socijalnog dijaloga
1

Predstavnici Ministarstva i HUP-a izrazili su nadu da će se budućim sastancima odazvati i predstavnici sindikalnih središnjica, kako bi se socijalni dijalog nastavio u punom potencijalu

VIDEO

Na sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, održan u četvrtak kako bi se  nastavio tripartitni socijalni dijalog, došli su samo predstavnici Ministarstva i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a predstavnici sindikata nisu se odazvali, priopćeno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su priopćili da su poziv na današnji sastanak za obnovu socijalnog dijaloga sindikalnim središnjicama i HUP-u uputili još 2. kolovoza.

Na sastanku su, uz ministra Josipa Aladrovića sudjelovali državna tajnica Majda Burić, pomoćnici ministra Dražen Opalić i Marija Knežević Kajari, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i Ivan Mišetić, predsjednik Gospodarsko-socijalog vijeća, dok su predstavnici sindikalnih središnjica poziv odbili, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo ocjenjuje da je sastanak protekao u partnerskom ozračju, a kao jedan od prioriteta prepoznata je revitalizacija Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), kao i potreba za daljnjim razvojem socijalnog dijaloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također dogovoren je niz tema koje je potrebno raspraviti, poput sustava minimalne plaće, radnog zakonodavstva, zaštite na radu, sustava plaća u državnoj i javnim službama i problematika zapošljavanja stranaca, kažu iz Ministarstva.
Nažalost, dodaje se, "zbog izostanka predstavnika sindikalnih središnjica pun potencijal sastanka nije mogao biti ostvaren jer za ostvarenje socijalnog dijaloga sindikati su neizostavan partner".

Iz Ministarstva rada podsjećaju da je socijalni dijalog važan zbog niza tema koje je potrebno raspraviti u kontekstu globalne ekonomske politike i tiču se velikog broja ljudi u Hrvatskoj stoga, kako ističu, usporavanje dijaloga nije nikome u interesu.
Predstavnici Ministarstva i HUP-a izrazili su nadu da će se budućim sastancima odazvati i predstavnici sindikalnih središnjica, kako bi se socijalni dijalog nastavio u punom potencijalu.

HUP: Dijalog u temama važnim za radnike i poslodavce nema alternative

Nakon što se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) nisu pojavili predstavnici sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca ponovno je pozvala  sindikalne središnjice da nastave sudjelovati u tripartitnom socijalnom dijalogu

Čelnici triju sindikalnih središnjica bojkotiraju rad GSV-a optužujući Vladu da odugovlači s raspisivanjem referenduma o mirovinskoj reformi, za što prikupili više od 740.000 potpisa.

GSV je jedan od najvažnijih instituta uređenog društva, a kontinuitet dijaloga u temama važnim za radnike i poslodavce nema alternative, istaknuo je u priopćenju glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

HUP kao odgovoran partner sudjeluje na sastanku na kojem bi trebalo biti riječi i o visini plaća radnika u javnom sektoru i visini minimalne plaće. Odgovor na pitanje zašto predstavnici radnika ne sudjeluju u razgovoru o važnim pitanjima za budućnost radnika najbolje znaju oni sami, ali smatramo da sve nedostatke procesa moramo rješavati razgovorom, poručio je Majetić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.