Obavijesti

News

Komentari 363

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi
6

Branimir Mihalinec je objavio kako će sutra štrajkati svi zaposleni u školama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Međimurskoj i Varaždinsko županiji

VIDEO

Više od 1000 ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, danas su u štrajku, poručio je u četvrtak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Istaknuo je i kako je 85 posto zaposlenih u srednjim školama danas u štrajku, dok je u osnovnim školama, dodala je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, 89,24 posto. I članova i nečlanova Sindikata.

- Imamo županija s najmanjim odazivom od 77,8 posto i županiju s najvišim postotkom odaziva od 99,8 posto. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenta složenosti poslova za sve zaposlenike - istaknula je Šprem istaknuvši da je Međimurska županija ta s najvećim odazivom prosvjetara u štrajk. 

Naglasila je kako rezultati nisu konačni, a županiju s najmanjim odazivom nije htjela otkriti da ih se, kako je rekla, "ne bi špotalo."

Dalje će svaki dan štrajkati škole u nekoliko županija, a sutra su to Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska te Međimurska.

- Dakle, u svim školama u tim županijama sutra nema nastave - naglasio je Mihalinec.

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto od kojeg neće odustati, sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje. 

- Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati drugi dan. Sutra ćemo otkriti u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - dodao je.
 

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije
Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Šprem je zahvalila svima koji ih podržavaju, a posebno roditeljima koji u četvrtak nisu djecu poslali u škole.

- Ovo više nije pitanje materijalne potplaćenosti nego borbe za vlastito dostojanstvo - istaknula je naglasivši kako ovaj oblik štrajka omogućuje da se nitko ne iscrpi, a da on traje i traje.

- Ako je nekome dobro i ne želi štrajkati, ti je njegova odgovornost. Mi smo pokazali da se držimo svoje riječi i borimo do zadnjeg. Od danas je ta borba u rukama naših članova i zaposlenika. Mislim da svaki zaposlenik ovo mora vidjeti kao priliku da njemu bude bolje - istaknula je.

Mihalinec se osvrnuo na čuđenje premijera Andreja Plenkovića što štrajkaju.

- Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku - poručio je.

Istaknuli su kako ovaj problem ne riješavaju tek sad nego posljednih godinu dana te da je Vlada znala da ukoliko ne postignu dogovor kreće štrajk.

A naglasili su i kako ne vide učitelje kao krivce za novu krizu parlamentarne većine koja je uslijedila nakon najave HNS-a da će izaći iz koalicije ako Vlada ne ispune zahtjeve Sindikata.

- Mi smo davnih dana rekli Vladi ili uvažavanje zahtjeva Sindikata, povećanje koeficijenta, ili štrajk - istaknuli su.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 363
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...