Obavijesti

News

Komentari 23

Sindikat Preporod: Tražimo da nam se produžna nastava plati!

Sindikat Preporod: Tražimo da nam se produžna nastava plati!
1

U petak je sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održao konferenciju za novinare. Od ministrice obrazovanja žele da riješi pitanje plaćanja produžne nastave kako je HDZ lani prije izbora i obećao

VIDEO

Tražimo od ministrice Blaženke Divjak da riješi problem produžne nastave koji su njeni prethodnici ignorirali. Na prvom sastanku ministrice i sindikata želimo razgovarati o rješenju problema ovogodišnje produžne nastave, ali i sveobuhvatnom rješenju tog problema, rekao je Željko Stipić iz sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. 

Članovi Preporoda u petak su održali konferenciju za novinare kako bi raspravljali o nezadovoljstvu i problemima u zbornici, predizbornim obećanjima HDZ-a i mogućim rješenjima problema u obrazovanju.Naime, administracija sad već bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića i ove je godine odlučila ne platiti produžnu nastavu, unatoč obećanju HDZ-a iz rujna prošle godine kada su rekli da će se produžna nastava dodatno platiti nastavnicima te da o visini naknade treba pregovarati sa sindikatima.

- Nakon što su parlamentarni izbori prošli i nakon što je HDZ dobio priliku realizirati obećano, kolektivni pregovori nisu iskorišteni da se problem plaćanja produžne nastave riješi u suradnji sa sindikatima ministar Barišić se odlučio tek otežati nastavnicima vođenje sporova - tvrde u Preporodu.

Zbog toga od Blaženke Divjak, nove ministrice obrazovanja, traže da riješi problem isplate naknade nastavnicima za produžnu nastavu. Rješenje vide kao kratkoročno i kao dugoročno, odnosno konačno. 

- Kratkoročno rješenje za ovu godinu je platiti nastavnicima produžnu nastavu. Pritom se pozivamo na obećanje HDZ-a iz rujna prošle godine gdje su se oni vrlo jasno zauzeli za plaćanje te vrste nastave u školama. Dugoročno rješenje je složenije. Kroz izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju trebalo bi delimitirati broj sati dopunske nastave u srednjoškolskim ustanovama. On sada iznosi 1 sat po 1 razrednom odjelu, čime su u mnogim školama učenici zakinuti. Oni imaju potrebu, ali nemaju mogućnost pohađanja dopunske nastave. Tu administrativnu barijeru treba ukinuti - smatra Stipić.

Dodao je da ako bi se to napravilo, automatski bi imali manji broj negativno ocijenjenih učenika na kraju nastavne godine, a time i manju potrebu za produžnom nastavom. Uz to, sindikati Preporoda istaknuli su da je u školstvu potrebno odrediti maksimalno opterećenje učitelja i nastavnika. U suprotnom će se i dalje događati da su pojedini profesori opterećeni po 60, 70 ili više sati. 

- Pozvat ćemo sve članove i kolege da nam jave koliko su oni sati produžne nastave odradili. Neki ljudi su spremni raditi i po sto sati više od norme, a da im za to nitko ne plati nijednu lipu. To je sramota - istaknuli su sindikati.  

Jasna Hideg, profesorica engleskog jezika u zagrebačkoj Športskoj gimnaziji rekla je kako od nove ministrice očekuje da se oko ovih problema konačno konzultira sa strukom. Njeni prethodnici, tvrdi Hideg, to nisu radili, a smatra da bi u tim situacijama ipak netko trebao pitati struku.   

- Uvijek kad se trebaju odvojiti neka sredstva iz proračuna, onda je percepcija javnosti da profesori ponovo nešto izvolijevaju i žele. Ali razmislite samo koliko novaca roditelji odvajaju na instrukcije i koliko je to veliki biznis izvan sistema. Produžna nastava se mora riješiti - zaključio je Žarko Gazzari, profesor hrvatskog jezika u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava