Obavijesti

News

Komentari 25

Sindikat traži dodatak za ljude koji su morali iznositi Pernara

Sindikat traži dodatak za ljude koji su morali iznositi Pernara
1

Sinoć kratko iza ponoći potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić zatražio je izbacivanje zastupnika Živog zida Ivana Pernara nakon što je i poslije dvije opomene nastavio govoriti

VIDEO

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je u petak od predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića da službenicima saborske straže dodijeli "dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora", budući da su tijekom sjednica na kojima sudjeluje saborski zastupnik Ivan Pernar izloženi posebnim uvjetima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom.

Sindikat u priopćenju ističe da su, sukladno Pravilniku o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta, primjereni uvjeti pri prenošenju tereta ako je držanje tijela pri prenošenju ergonomski primjereno, prostor za kretanje i hodanje dovoljno velik, tlo ravno i da teret ima primjereno hvatište.

'Krenuo sam zaštititi kolegu, a Brkić je kukavički pobjegao...'
'Krenuo sam zaštititi kolegu, a Brkić je kukavički pobjegao...'

Napominju da je pri iznošenju Pernara iz Sabora to nemoguće osigurati, budući da ga se prvo mora dohvatiti iz saborske klupe, u skučenom i stepenastom prostoru, pri čemu saborski stražari tijelo drže u položaju dubokog pretklona u kojem postoji opasnost od oštećenja leđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Budući da poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) zamijeniti primjerenom radnom napravom, pomagalima i primjerenim mehaničkim pomagalima, jedino rješenje za saborske stražare koji učestalo iznose Pernara iz Sabora je priznavanje dodataka na posebne uvjete rada u vidu dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora, uz napomenu da bi dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja", zaključuje u priopćenju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Pernara izbacili, Bunjac prijetio smrću straži: 'Nećeš živ izaći'
Pernara izbacili, Bunjac prijetio smrću straži: 'Nećeš živ izaći'

'Malo smo se našalili, ali postoji realna opasnost od povrede'

- Malo smo se našalili jer se ni jedan saborski zastupnik ne iznosi sa sjednica Sabora toliko koliko gospodin Pernar. Moguće rješenje za to je da predsjednik Sabora pozove njega i njegove roditelje i da zajedno s njim pokušaju utjecati na to da ga se ne iznosi iz razreda, odnosno iz sabornice. A ukoliko se to nastavi, onda stvarno treba razmisliti o uvođenju dodatka na uvjete rada jer se to njegovo iznošenje obavlja u stvarno ergonomski nepovoljnim uvjetima i može doći do povrede leđa. Sabornica je stepenasta, trebaju ti ljudi doći do njega, između stolica ga ugrabiti, jedan uloviti za noge, drugi za ruke i trebaju ga iznijeti i tom prilikom stvarno može doći do neke trzajne povrede. To je sigurno realna opasnost. Tu se javlja i problem kako će saborski stražari raditi taj posao ako budu morali raditi sa 67 godina - rekli su nam u razgovoru iz Sindikata ističući kako djelatnici saborske straže samo rade svoj posao.

- Oni tamo ne postupaju jer imaju osobni animozitet prema bilo kome već po nalogu predsjedavajućeg,a sad im se već prijeti i smrću. Danas, sutra će još nekome biti zapaljen i auto pred njegovom kućom jer je samo radio svoj posao - ističu. 

Podsjetimo,sinoć kratko iza ponoći potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić zatražio je izbacivanje zastupnika Živog zida Ivana Pernara nakon što je i poslije dvije opomene nastavio govoriti o Ivi Sanaderu.

Pernar je pozvao Sanadera da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, da "kaže istinu i bude pokajnik". Brkić je u dva navrata opomenu Pernara da se drži teme, a to je bila SDP-ova interpelacija o radu vlade, no on se oglušio, pa je na koncu opomenut i udaljen sa sjednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!