Obavijesti

News

Komentari 12

Sindikati i udruge: Škopljenje demokracije neće vam proći

Sindikati i udruge: Škopljenje demokracije neće vam proći
10

Predstavnici Zelene akcije, GONG-a i sindikata pred Vladom su upozorili na spornu odredbu koja udrugama i zakladama brani da financiraju referendumske aktivnosti

VIDEO

Uoči prvog čitanja Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma predstavnici GONG-a, Zelene akcije i sindikata upozorili su na spornu odredbu u Zakonu koja zabranjuje udrugama i zakladama, uz iznimku sindikata i udruga poslodavaca, da financiraju referendumske aktivnosti i referendumsku promidžbu te traže da se ona ukloni iz Zakona jer za to ima dovoljno vremena. Napominju da na radnoj skupini, na kojoj su sudjelovale udruge, te odredbe nije bilo.

- Ne znamo zašto se ta odredba pojavila. Čini se da se time želi suziti okvir udrugama da iniciraju referendumske kampanje. Nema razloga da se udruge posebno diskriminiraju. Svi mi želimo suradnju s vlašću, ali kad dobivamo ovakve prijedloge zakona doista se čini da vlast vide građane i referendumske kampanje kao nešto što je usmjereno protiv njih. Potrebna nam je suradnja i jedna razumna vlast koja će znati reagirati na poticaje iz građanskog društva - rekao je predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek napominjući da ni političkim strankama nije zabranjeno financiranje referenduma.

VIDEO

Ivčić: To je kao kad kupujete novi i bolji auto pa vam uzmu vozačku

Bernard Ivčić iz Zelene akcije napomenuo je da je ova odredba jedna od bizarnosti ovog Zakona. Napominje da se ona osim na državni odnosi i na lokalne referendume, poput onog koji je organiziran o apartmanskom naselju na Srđu, Plominu C, termoelektrani u Pločama, u kojima su sudjelovale i dijelom financirale civilne udruge.

- Zabranom i onemogućavanju udrugama da financiraju te kampanje izmiče im se jedna od ključnih poluga. To je kao da kupujete novi automobil, koji je bolji, manje troši, udobniji je i ljepše izgleda, ali pri tome vam ukidaju vozačku dozvolu - slikovit je Ivčić.

Poručio je da je to nešto protiv čega će se boriti i nastaviti pritisak na Sabor da odbaci ovu štetnu odredbu.

VIDEO

Stipić: Milanović se obračunava s neposrednom demokracijom

Željko Stipić , čelnik školskog sindikata Preporod pridružio se udrugama zbog solidarnosti. Napominje da zakonski prijedlog koji je Vlada uputila u Sabor nije bezopasan. Ustvrdio je da se premijer Zoran Milanović , kad već nije uspio riješiti ni jedan važan problem u svom mandatu, odlučio obračunati sa neposrednom demokracijom.

- Treba na neki način razdvojiti sindikate i udruge. Zašto? Jer se u dvjema akcijama pokazalo da kada se spoje sindikati i udruge da je moguće podići građane i od tihih apatičnih građana dobiti aktiviste. Toga se boji ova vlast, toga se boji svaka vlast - rekao je Stipić.

Boji se demokracije koja će se, kaže, svesti na ''jedno oko u glavi'' jer demokracija funkcionira u svoja dva oblika, a to su posredni i neposredni koji se ne isključuju, već se u zdravim demokracijama nadopunjuju.

- Mi očito pripremamo teren za neko drugo društvo. Mislim da svi moramo objediniti snage i moramo stati zajedno i poručiti Zoranu Milanoviću: škopljenje demokracije na način na koji ste zamislili u Hrvatskoj neće proći - poručio je Stipić.

VIDEO

Mijat Stanić , čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata konstatirao je da se ova Vlada trudi svim sredstvima da poveže udruge civilnog društva i sindikate. Podsjetio je da su oni zajedno u dva navrata uspješno prikupili potpise protiv outsourcinga i davanja autocesta u koncesiju. Iako su referendumi zabranjeni smatra da su udruge i sindikatu uspjeli u svom naumu jer ni plan Vlade nije proveden. Stanić je napomenuo da su oni transparentno pokazali sve troškove, a dio sredstava je dolazio i iz udruga.

- Mi smo svoje akcije financirali svojim sredstvima i želimo tu mogućnost ostaviti i dalje. Vladajući podnose svoja izvješća samo kada im je zakonom naređeno, a čak i kasne s tim izvješćima i plaćaju kazne da bi prikrili od kuda se financiraju. Mi taj problem nemamo. Borit ćemo se da ne dođe još jedan rigidni zakon. Vjerujem da ćemo uspjeti u ovoj borbi i da ovaj zakon neće završiti u ovakvom obliku. Vjerujem da ovo nije sigurno zadnja aktivnost po pitanju obrane zakona koji će služiti građanima, a ne koji će ih sprječavati u iskazivanju volje i nezadovoljstva - zaključio je.

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav u utorak će raspravljati o navedenom zakonu, nakon čega se očekuje i rasprava u Saboru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava