Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sindikati poslali pisma: 'Uljanik i radnici važni su za Hrvatsku'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Moj je zadatak i namjera Program restrukturiranja dovršiti na način da isti bude prihvatljiv državi, Europskoj komisiji, strateškom partneru i, što je najvažnije, Uljaniku i našim radnicima, odgovorio je Rossanda

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, metalaca Hrvatske i Jadranskog sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu Uljaniku poslali su u utorak četiri pisma - predsjedniku Vlade, Upravi i Nadzornom odboru Uljanik Grupe, tvrtki Kermas energiji kao mogućem strateškom partneru Uljanika i Gradu Puli, u kojima su istaknuli važnost opstanka Uljanika i brodogradnje u maksimalno održivim okvirima.   

U pismu poslanom Vladi, od premijera Andreja Plenkovića traže da hitno okupi sve dionike koji moraju izraditi prihvatljive planove te da pritom ne dopusti "odmak dok se planovi ne izrade".

AKO NE DOĐU DO NOVCA... 3. maj pred potpunim slomom: Ostaje bez ljudi i bez brodova?

"Spremni smo u tome aktivno sudjelovati na dnevnoj razini, pri čemu nam je nevažno ime ili pozicija izrađivača planova ili strateških partnera. Sudbina Uljanika i Uljanikovih radnika je prevažna za nas, ali i za Republiku Hrvatsku da bismo dalje prebacivali odgovornost jedni na druge. Očekujemo i tražimo od Vlade da Skupštini Društva predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor kako bi neposredno pratila provođenje programa restrukturiranja", navodi se u pismu i dodaje kako više nema vremena ako se želi pronaći rješenje za pulsko brodogradilište.

Od Kermas energije, mogućeg strateškog partnera Uljanika, sindikati traže da se očituje o tome namjerava li zadržati brodogradnju u Uljaniku, koliko dugo i na kojem području, koji su gabariti brodogradnje koju namjerava zadržati, koliko i koje područje namjerava prenamijeniti u druge djelatnosti i koje, te jesu li čelnici tvrtke spremni potpisati dokument kojim jamče opstanak brodogradnje najmanje u dogovorenim gabaritima za određeno vremensko razdoblje.

NAPUSTILI SASTANAK Propali razgovori sindikata i Vlade: "Izlazimo na ulice..."

"Od pismenog odgovora na ova pitanja uvelike će ovisiti stav sindikata prema Vama kao strateškim partnerima. Također ćemo Vaš pisani odgovor smatrati kao obvezujući dokument", navode sindikati u pismu Kermas energiji.

Sindikati u pismu Upravi i Nadzornom odboru Uljanika podsjećaju kako to tijelo više nema mandat samostalno donositi odluke koje bi značile "rasprodaju" i prenamjenu prostora Uljanik Grupe na štetu održive brodogradnje, a od Grada Pule traže da se očituje o tome koje se djelatnosti po valjanom GUP-u mogu obavljati na području današnjeg Uljanika.   

hup TRAŽI RJEŠENJA S BANKAMA Marić: Jamstva Uljaniku mogla bi biti opasnost za proračun...

Sindikatima je tijekom dana  odgovorio predsjednik Uljanik Grupe Gianni Rossanda, koji je u dopisu naveo kako očekuje da u idućim danima, nakon gotovo devet mjeseci, koliko je prošlo od odluke o nužnosti restrukturiranja, sjedne za stol u prisutnosti svih uključenih - Uprave, Ministarstva, Županije i Grada, sindikata - da bi se, kako je naveo, izložili programi, planovi i scenarij te zajednički donijela odluka za Uljanik Grupu i oba njezina brodogradilišta.

"Moj je zadatak i namjera Program restrukturiranja dovršiti na način da isti bude prihvatljiv državi, Europskoj komisiji, strateškom partneru i, što je najvažnije, Uljaniku i našim radnicima. O stavu i interesu Uljanika i naših radnika, idemo li u Program restrukturiranja ili postoje i drugi, bolji prijedlozi ili scenariji, u sljedećim danima inzistiram na otvorenoj raspravi u širem krugu svih navedenih sudionika, a što sam već i inicirao kod nadležnih institucija. Takvu odluku nikad nisam namjeravao donijeti bez uvažavanja stavova i dogovora sa socijalnim partnerima, sindikatima i drugim predstavnicima radnika", zaključio je predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda.

Komentari (3)
  • bili bi važni da zarađuju ovako da svi plaćamo gubitke i nerad više neće ići stečaj ili novi vlasnik pa neka pokrene rentabilnu proizvodnju

    18. 9. 2018,   21:39
  • možda je uljanik važan za hrvatsku, ali hrvatska za separatistički idees nije!

    19. 9. 2018,   04:10