Obavijesti

News

Komentari 53

Sindikati: Stranke ne mogu skupljati potpise za inicijativu

Sindikati: Stranke ne mogu skupljati potpise za inicijativu
1

Svi su dobrodošli, ali svi dolaze potpisati kao osobe, a na štandu se dežura bez stranačkih obilježja, čak i bez sindikalnih obilježja, rekao je Krešimir Sever

VIDEO

Referendumska inicijativa "67 je previše" u ponedjeljak je reagirala na najavu Živog Zida da će predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić i nositelj liste za europske izbore Tihomir Lukanić sudjelovati u skupljanju potpisa za sindikalni referendum poručivši da političke stranke mogu podržati inicijativu, ali ne mogu prikupljati potpise niti se fotografirati na štandovima sa stranačkim obilježjima.

"I političke stranke prepoznaju važnost ove inicijative te su mahom podržale inicijativu, ali neke stranke i čelnici očito nisu upoznati sa svim detaljima pa prelaze dozvoljene linije", ističe nacionalna koordinatorica inicijative Mirela Bojić u priopćenju i podsjeća da zakon brani političkim strankama prikupljanje potpisa za referendum.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da su sindikalne središnjice prije početka kampanje pozvale političke stranke i udruge civilnog društva da njihovi aktivisti sudjeluju u prikupljanju potpisa "ali isključivo kao građani, a ne kao članovi stranaka".

"Svi su dobrodošli, ali svi dolaze potpisati kao osobe, a na štandu se dežura bez stranačkih obilježja, čak i bez sindikalnih obilježja”, poručio je Sever dodavši da su se za dežurstva javili čak i članovi i simpatizeri vladajuće stranke, koji misle da mirovinska reforma nije dobra za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se tiče najavljenog sastanka sa čelnicima Živoga zida, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić objasnio je u ime inicijative kako je došlo do nesporazuma.

"Bili smo prihvatili poziv na sastanak, ali bez prisustva medija, jer smo otvoreni za razgovor sa svima. Nakon ovakve objave Živoga zida prisiljeni smo otkazati najavljeni susret", rekao je Ribić.

Živi zid podržao referendumsku inicijativu "67 je previše"

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je svojim potpisom podržao referendumsku inicijativu "67 je previše", a na prozivke nakon njegovih najava da će i sam prikupljati potpise kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina odgovorio je da je od toga odustao nakon što su sindikati poručili da stranke to ne mogu činiti.

"Još prvoga dana kad je krenula inicijativa podržali smo referendum jer vjerujemo u direktnu demokraciju, pa gdje god možemo dajemo svoj doprinos", izjavio je Sinčić novinarima na središnjem zagrebačkom trgu te dodao da je Živi zid dao veći broj aktivista kako bi pomogli u prikupljanju potpisa.

Naveo je kako je  osobno htio prikupljati potpise, ali da su ga zamolili da inicijativu samo podupre potpisom i da pozove svoje birače da daju potpis, pa je tako i napravio.

 Naime, iz referendumske inicijative "67 je previše" reagirali su na najavu da će Sinčić i nositelj liste za europske izbore Živog Zida Tihomir Lukanić sudjelovati u skupljanju potpisa za sindikalni referendum, te  poručili da političke stranke mogu podržati inicijativu, ali ne mogu prikupljati potpise niti se fotografirati na štandovima sa stranačkim obilježjima.

Bitno je da se potpisi prikupe 

 Sinčić je istaknuo kako je bitno da se potpisi prikupe, ocjenjujući da je "tzv. mirovinska reforma ministra Pavića potpuni promašaj”. Njome se, smatra, ne diraju pravi problemi kao što su mirovinski stup i povlaštene mirovine, već je usmjerena na povećanje dobnih granica za odlazak u starosnu mirovinu.

 "U vremenu kad produktivnost raste, kad se sve više-manje automatizira umjesto da idemo putem olakšanja i smanjenja opterećenja na radnike, mi idemo suprotno k povećanju toga i na rad do smrti", rekao je.

 Za drugi mirovinski stup Sinčić kaže kako se radi o potpunoj prevari, jer su projekcije rađene na očekivanoj dobi od 90 godina. To znači, tvrdi, da bi prosječni umirovljenik trebao doživjeti 90 i više godine da bi dobio nazad sve što je uplatio u drugi stup. No, ako se uzme u obzir da u Hrvatskoj prosječni vijek, ovisno o spolu, iznosi 76, 77 godina, to znači da će pola novca ostati bankama, uvjeren je čelnik Živog zida.

U II. stup se nije diralo kako bi se pogodovalo bankama 

 "Sad se oni hvale da je uplaćeno sto milijardi, ali jedno pola toga nećemo nikad dobit natrag jer je tako složen taj sustav", ustvrdio je i dodao kako se u drugi mirovinski stup značajno nije diralo u ovoj mirovinskoj reformi, već se opet pogodovalo bankama umjesto da se, ističe, dozvolilo da drugi mirovinski stup bude dobrovoljan.

 Po podacima koje je Sinčić iznio, za prvi stup se odlučilo 99 posto ljudi od njih 130 tisuća koji su prilikom uvođenja drugog stupa mogli birati između prvog ili kombiniranog prvog i drugog stupa. To pokazuje, upozorava, da su za većinu mirovine veće iz prvog stupnja, dok se sadašnji model 1+2 isplati jedino za ljude koji imaju najveće plaće.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag