Obavijesti

News

Komentari 148

Sindikati upozoravaju: Olakšice radniku donose manju mirovinu

Sindikati upozoravaju: Olakšice radniku donose manju mirovinu
1

Usporedili smo: Poslodavac koji za tisuću kuna poveća plaću radniku kroz nove neoporezive primitke, štedi 1032 kune u odnosu da je radniku povećao za tisuću kuna regularnim putem, s plaćanjem doprinosa

VIDEO

Ako poslodavac umjesto da poveća radniku ugovorenu plaću bude isplaćivao neoporezive dodatke, to mu donosi veliku uštedu. Radnik će dobiti isto, ali će mu mirovina biti manja.

Iako novi paket poreznih olakšica za poslodavac koji isplaćuju nagrade radnicima, plaćaju topli obrok, smještaj ili vrtić ima puno dobrih strana, sindikati su upozorili i na neke negativne.

Podsjetimo, od jučer je neoporezivo ako poslodavac plati radniku do 5000 kuna godišnje za obrok, a već od ranije mu može isplatiti i 5000 kuna nagrade za rad, 2500 kuna za prigodne nagrade, 10.000 kuna za rođeno dijete, 1750 kuna za odvojen život, do 5000 kuna jubilarne nagrade. Poslodavci su redom pozdravili ove izmjene i obećali su da će se time povećati plaće radnika.

Bez poreza možete na plaću dobiti i dodatnih 15.000 kuna
Bez poreza možete na plaću dobiti i dodatnih 15.000 kuna

Usporedili smo zato dva slučaja. U prvom radniku u Zagrebu bez djece, poslodavac poveća mjesečnu plaću sa 6000 kuna na 7000 kuna neto. U drugom slučaju, istom radniku, povećanje sa 6000 na 7000 kuna dolazi kroz navedene neoporezive primitke koje je uvela Vlada.

Razlika je drastična i poslodavac štedi točno 1032 kune u drugom slučaju. Naime, ako poslodavac poveća plaću tisuću kuna, 1032 kune mora platiti za doprinose za zdravstvo, mirovinsko, porez i prirez. U drugom slučaju ne mora ništa od tog platiti. Pojednostavljeno, u prvom slučaju, tisuću daje radniku, više od tisuću za državne namete. U drugom može za isti novac, 2032 kune, dvojici radnika dići plaće više od tisuću kuna. Ali i tu je zamka, među ovih 1032 kune je i 349 kuna za prvi i drugi mirovinski stup. Više uplate jamče i višu mirovinu, a radnik iz drugog slučaja svaki mjesec gubi tih 349 kuna uplata. Doduše, s obzirom na povećanje plaće, možda mu ostane prostor da sam uplati novac u treći mirovinski stup ili štedi.

- Uvođenje široke palete neoporezivih primitaka ima svoje dobre i loše strane. Neki radnici će proći bolje, neki lošije, ali će sigurno svi poslodavci proći bolje - kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih Hrvatskih sindikata.

Od 1. rujna zaposleni će moći dobiti 5.000 kuna bez poreza
Od 1. rujna zaposleni će moći dobiti 5.000 kuna bez poreza

On kaže da je plaćanje vrtića ili dopunskog osiguranja radniku svakako dobro, ali upozorava na to da će neki poslodavci iskoristiti neoporezive isplate da izbjegnu plaćanje doprinosa radniku i tako uštede.

- Za one koji dosad nisu imali naknadu za topli obrok, a dobit će je, njima će porasti neto plaća. Ali oni koji već imaju tu naknadu uračunatu u plaću će lošije proći. Jer poslodavci sada planiraju 'izvući' tu naknadu iz plaće, što radniku znači manju bruto plaću, a to znači i manju kreditnu sposobnost, ali i manje uplate za mirovinu. A poslodavac će tim potezom uštedjeti i na zdravstvenim doprinosima. Neki poslodavci su rekli da će tu razliku dati radnicima, ali neki će je zadržati za sebe, a neki podijeliti s radnicima pola- pola. Mnogi radnici su nam rekli da su svjesni da će im biti manje za mirovinu, ali njima treba povećanje plaće sad i zato će na to pristati - objašnjava Krešimir Sever.

U Ministarstvu financija su svjesni ove kritike, ali su nam već ranije zato poslali podatke o primjeni dosadašnjeg neoporezivanja nagrada radnicima. U zadnjih devet mjeseci koliko su na snazi, isplaćeno je radnicima preko dvije milijarde dodatnih kuna na plaće kroz nagrade. Samo prije prošlog Božića je isplaćeno 1,25 milijarde kuna za 471 tisuću radnika. Ove godine je isplaćeno do kolovoza još 850 milijuna kuna, a očekuju da će se iznos s proširenjem neoporezivih primitaka i pred kraj godine značajno povećati.

- Točno je da za te iznose nisu plaćeni doprinosi i porezi, ali da smo ostavili istu poreznu politiku, pitanje je je bi li taj novac radnicima uopće bio isplaćen. Tako da smo svjesni tog problema, ali cilj je postignut i radnici su ipak dobili veće plaće - kaže nam neslužbeno sugovornik iz Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić je u izjavi medijima poručio da su najnovije izmjene napravljene u konzultaciji sa stručnjacima. Ali je napomenuo da Vlada ne može regulirati hoće  li dodatni novac biti isplaćen radnicima.

- Dali smo mogućnost poslodavcima da povećaju primanja zaposlenika, dohotke, što u konačnici znači i povećanje plaće i standarda - poručio je ministar Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"