Obavijesti

News

Komentari 7

Sinoda: Biskupi raspravljali o svećenicima zlostavljačima

Sinoda: Biskupi raspravljali o svećenicima zlostavljačima
1

Ne trebamo braniti instituciju, nego prije svega moramo zaštititi djecu i mlade", istaknuo je pomoćni biskup Lyona, mons. Emmanuel Gobillard, u četvrtak ujutro pred nekih 350 sudionika sinode i pape Franje

VIDEO

O skandalima spolnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici klera, ali i nužnosti slobodnijeg govora o spolnosti u četvrtak je u Vatikanu otvoreno razgovarao manji broj biskupa, prvog dana rasprava na sinodi posvećenoj mladima.

"Ne trebamo braniti instituciju, nego prije svega moramo zaštititi djecu i mlade", istaknuo je pomoćni biskup Lyona, mons. Emmanuel Gobillard, u četvrtak ujutro pred nekih 350 sudionika sinode i pape Franje.

"Sučeljeni s pitanjem pedofilije koje potresa Crkvu", mladi "od nas traže da Crkva bude siguran dom", istaknuo je prelat prvog dana rasprava na sinodi koja se završava 28. listopada.

"Institucija je danas ponižena zbog sramotnih grijeha onih koji su počinili gnusne zločine i teškog grijeha šutnje neke naše braće", rekao je mons. Gobillard. Usto je ocijenio da iznošenje skandala u javnost "žrtvama pruža mogućnost obnove a počiniteljima da odgovaraju za svoja djela".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugi prelat čije ime nije objavljeno, obratio se izravno 34 mladih iz čitavog svijeta koji sudjeluju na sinodi, zatraživši od njih "oprost" za svećeničke zlouporabe, ali i za sve druge pogrješke Crkve, rekla je jedna sudionica.

Mons. Gobillard se u svom istupu zauzeo za izravniji govor s mladima o spolnosti. "Nemojmo se bojati spolnosti!", rekao je taj pedesetogodišnji vjerski čelnik koji je među mlađim biskupima na sinodi.

"Na početku rada sinode moramo podsjetiti koliko je važno da možemo slobodno govoriti o spolnosti, da se naši mladi i sjemeništarci mogu obučiti da bi mogli dobro poučavati", kazao je.

Francuski biskup se zauzeo za "konstruktivan" govor o spolnosti i o celibatu u školama, ali i u novicijatu, u sjemeništu i ustanovama za formaciju.

Mladi prečesto otkrivaju spolnost kroz "prizmu pornografije (koja ih gotovo sve odreda ranjava) ili neugodnu šutnju naraštaja koji nisu uvijek znali kako ponuditi kvalitetnu izobrazbu na tom polju".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor