Obavijesti

News

Komentari 51

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza
1

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine. Godinama nije mogla pronaći posao, a onda je posadila plantažu kraj Požege

VIDEO

Godinama sam posao tražila na svim mogućim mjestima, a onda sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke, govori nam proizvođačica najboljih hrvatskih pekmeza i marmelada.

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine i dosad je skupila mnoga priznanja i medalje s domaćih i inozemnih sajmova.

- Sve radim ekološki. Posadila sam pola hektara šipka i pola hektara mješovitog voća. Osim šipka koristim breskve, marelice, višnje, jagode, šljive, bazgu, ružine latice - ponosno govori Slavonka, čiji je pekmez pobjednik prošlogodišnjeg sajma u Dubrovniku.

Posebno je ponosna na pekmez od bazginih bobica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Antonija je na svom OPG-u od jutra do mraka. Pomažu joj sinovi i kćer. Kad nije u kuhinji, onda je na plantaži ili u podrumu gdje teglice sprema za tržište. Potražnja je tolika da je u svrhe posla morala preurediti i prizemlje kuće.

Posebno se ponosi pekmezom od bazginih bobica, kojeg, kaže nam, dosad nije predstavio ama baš nitko osim nje.

- A nakon desetak dana konzumiranja značajno pomaže u poboljšanju krvne slike. To su joj rekle i prijateljice koje su ga probale, a koje su imale slabu krv - ispričala nam je te dodala kako je tajna njezinih pekmeza u odvajanju soka od voćke čime dobiva potrebnu gustoću.

- Najteže je raditi onaj sa šipkom, ali je zato i najzdraviji, pogotovo za kosti. Ne koristim pesticide jer oni uništavaju korov što šipak i je. U moje proizvode ide samo eko šećer. Prvo se izmjeri udio šećera u voću, a na temelju toga odredim koju količinu još smijem dodati - objasnila nam je proces proizvodnje. Njezini pekmezi su niskoenergetski, jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera.

Proizvodit će i eko sokove

- Volim eksperimentirati sa svim vrstama voća, ali ne sa šećerom. Kod mene ide maksimalno 25 posto šećera i to ekološkog - ponosna je Antonija na svoje zdrave proizvode, koji su oduševili ljude iz svih krajeva zemlje.

Sretna je jer je sama svoj šef i određuje si radno vrijeme kako njoj odgovara. Sezona joj najčešće traje od listopada do travnja. Tad je stalno na putu, sudjeluje na sajmovima i ostvaruje poslove. 

O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati koji su otisnuti na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno. Antonija nam je povjerila kako joj je u budućnosti cilj proizvoditi i eko sokove koje će raditi po istom principu kao pekmeze i marmelade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...