Obavijesti

News

Komentari 24

Širi se istraga: Tunižani uhitili Amrijeva nećaka i još dvojicu

Širi se istraga: Tunižani uhitili Amrijeva nećaka i još dvojicu
50

Policija u Tunisu uhitila je nećaka Anisa Amrija, osumnjičenog napadača na berlinski božićni sajam koji je u petak u noći ubijen u sukobu s policijom u Milanu

VIDEO

 Tunis je uhitio nećaka  navodnog berlinskog napadača i još dvojicu mogućih džihadista koji su "povezani" s tuniškim napadačem Anisom Amrijem, priopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema priopćenju, trojica osumnjičenih starih između 18 i 27 godina uhapšena su u petak i pripadnici su "terorističke ćelije povezane s teroristom Anisom Amrijem". U priopćenju se ne navodi direktna veza osumnjičenih s tragičnim napadom u ponedjeljak na Božićni sajam u Berlinu.

Ministarstvo je također priopćilo da je Amri nećaku slao novac i nagovarao ga na odanost Islamskoj državi.

"Jedan od članova terorističke ćelije je sin Amrijeve sestre, a tijekom istrage je priznao da je bio u kontaktu s ujakom preko aplikacije za slanje poruka Telegram", dodaje ministarstvo u priopćenju.

Amri je navodno nagovarao svog nećaka da se prikloni džihadističkoj ideologiji "takfiri" i zatražio od njega da se prisegne odanost Daeshu (Islamska država).

Nećak, čije se ime ne navodi, je istražiteljima kazao da je njegov ujak "princ" ili vođa džihadističke skupine u Njemačkoj poznate pod nazivom "Abu al-Walla" brigada.

An image grab from a short

Srbin Boban Simeonović bio je 'guru' napadača iz Berlina

CNN je u posjedu 345 stranica dokumenata koji se tiču istrage o napadu na Berlin te terorističke mreže koja iza tog krvavog napada stoji. U tim dokumentima stoji kako je Anis Amri bio dio ISIS-ove mreže koju je regrutirala skupina koja je djelovala s ‘propovjednikom bez lica’ Abu Wallom.

Walaa je sebe nazivao predstavnikom ISIL-a u Njemačkoj te je svoje pristaše regrutirao među islamističkim ekstremistima u toj državi. Jedna od ključnih figura u toj mreži bio je 36-godišnji Srbin Boban Simeonović iz Dortmunda.

"Simeonović je bio Amrijev guru te je čak i u tim radikalnim krugovima imao reputaciju fanatika", piše CNN. Dodaje se da je 36-godišnjak sljedbenicima govorio da je "ratno stanje" i da su napadi u Njemačkoj neophodni.  Abu Walla i Simeonović su uhićeni u studenom, zajedno sa još tri pripadnika terorističke mreže te su optuženi za terorizam. 

Handout pictures released by the German Bundeskriminalamt (BKA) Federal Crime Office show suspect Anis Amri searched in relation with the Monday

Kovali planove za napad

Kada se Amri krajem 2015. godine pripremao na put kako bi se pridružio ISIL-u, Simeonović je njega i druge "regrute" vodio na duga planinarenja kako bi došli u formu te mu je pokušao omogućiti da napusti Njemačku preko svojih kontakata u džamiji u Hildelsheim. Nije poznato zašto Amri na kraju nije mogao otputovati, ali je ubrzo počeo govoriti o napadu u Njemačkoj.

Simeonović se slagao s tim planom te mu je omogućio mjesto gdje će se skriti. Abu Walina teroristička mreža je raspravljala o napadu kamionom punim goriva i bombom s kojim bi napali na mjestu sa velikim brojem ljudi.  Prema dokumentima iz istrage, pronađene su i rukom pisane poruke iz kojih se može zaključiti da je Simeonović imao izravne kontakte sa operativcima ISIL-a iz Njemačke koji su se borili u Siriji.

Police stand in front of the truck which ploughed last night into a crowded Christmas market in the German capital Berlin

Među žrtvama i državljani Češke, Ukrajine, Italije, Izraela i Poljske

Među 12 žrtava terorističkog napada kamionom u Berlinu je sedam Nijemaca kao i državljani Italije, Češke, Ukrajine, Izraela i Poljske, objavila je u subotu njemačka Savezna kriminalistička policija.

Glasnogovornica BKA rekla je da među ubijenima u napadu nije bilo djece dodajući kako ne može dati daljnje pojedinosti o žrtvama zbog zaštite privatnosti.

Njemačke vlasti rekle su da su neki od ozlijeđenih u po život opasnom stanju u berlinskim bolnicama.

Njemačka o bijegu Amrija u Italiju: Nismo podbacili

Njemački ministar unutarnjih poslova u subotu je odbacio optužbe da su vlasti "traljavo" provele istragu o Anisu Amriju, Tunišaninu za kojeg se vjeruje da je izvršio teroristički napad u Berlinu, i ne priznaje da su nadležna tijela propustila provesti mjere koje bi ga spriječile da napusti zemlju.

"Bilo bi neprilično reći da su sigurnosne službe podbacile, ali mi ćemo, naravno, pomno analizirati cijeli slučaj i podnijeti o tome izvješće", kazao je Thomas de Maiziere.

Amri, 24-godišnjak koji je bio predmet istrage o povezanosti s terorizmom dok je kao azilant živio u Njemačkoj, ubijen je u petak u Milanu nakon što je ranio jednog policajca u rame tijekom rutinske policijske kontrole.

Rescue workers tow the truck which ploughed into a crowded Christmas market in the German capital last night in Berlin

Činjenica da je Amri, za kojeg se vjeruje da se s 25-tonskim tegljačem zabio u slavljenike na Božićnom sajmu u središtu Berlina i usmrtio 12, a ranio 48 ljudi, tako lako pobjegao iz Njemačke u Francusku, a potom u Italiju, izazvala je dodatne kritike na račun rada sigurnosnih službi.

Sada se stotine njemačkih istražitelja bavi propustima u istrazi o Amriju i nastoji utvrditi kako je nakon napada tako lako "šmugnuo", prešao dio Njemačke, Francusku i stigao u Italiju. Također nastoje utvrditi da li je imao sudionike ili mrežu suradnika koji su mu pomogli u bijegu.

The empty Christmas market where a truck ploughed through a crowd in west of Berlin

Bijes njemačke javnosti izazvalo je otkriće da su Amrija, radikalnog islamista i kriminalca dugo pratile protuterorističke obavještajne službe zbog sumnje da je planirao napad te vrste.

Kritičari upozoravaju i na dva dana zakašnjenja vlasti da objave tjeralicu za osumnjičenim, kao i na činjenicu da je on kao odbijeni tražitelj azila trebao davno biti deportiran. 

Njemačka se kancelarka Angela Merkel u valu kritika obvezala da će provesti "temeljitu" analizu onoga što je pošlo po krivu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...