Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sirija: Pobunjenici ubili 9 civila, među njima i čelnicu stranke

None Foto: TURKISH SECURITY HANDOUT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

U srijedu su turske snage i njihovi sirijski pomagači poveli ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda Postrojbe narodne zaštite

Najmanje devetero civila, među kojima i čelnicu političke stranke, u subotu su u Siriji "pogubili" proturski pobunjenici koji sudjeluju u ofenzivi Ankare protiv kurdske milicije na sjeveroistoku te ratom zahvaćene zemlje, objavila je nevladina organizacija. 

- Devetero civila je pogubljeno u različito vrijeme južno od pograničnog grada Tal Abyada - objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je predsjednica političke stranke i njezin vozač, navodi se u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog saveza kurdskih i arapskih boraca na sjeveroistoku.

Hevrin Khalaf je "izašla iz auta (...) na cesti između Qamichlija i Minbeja, gdje su je ubili plaćenici koje podupire Turska", piše u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća. Njezina je vozača zadesila ista sudbina, dodaje se u tekstu.

Khalaf koja je bila članica vodstva Sirijskog demokratskog vijeća i glavna tajnica stranke Sirijska budućnost, imala je 35 godina.

Explosion and smoke are seen over the Syrian town of Ras al-Ain as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar ZAPAD DOGOVARA STRATEGIJU I američke snage u Siriji bile na meti udara s turskih položaja

- Ovo je velik gubitak. Imala je diplomatski talent, uvijek je sudjelovala na sastancima s Amerikancima, Francuzima i sa stranim izaslanstvima - rekao je Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku.

U srijedu su turske snage i njihovi sirijski pomagači poveli ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda Postrojbe narodne zaštite (YPG).

Turkey-backed Syrian rebel fighter opens fire from a truck-mounted machine gun in an empty street as other rebels look on in Ras al-Ain | Autor: TURKISH SECURITY HANDOUT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TURKISH SECURITY HANDOUT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sirijski pomagači su bivši pobunjenici koji su se prije borili protiv režima Bašara al Asada. No s razvojem sukoba i slabljenjem pobune te skupine sada financira i uvježbava Ankara.

TRAGEDIJA ZA TRAGEDIJOM Dok Turci bombardiraju Kurde, ISIL-ovci su pobjegli iz zatvora

Ovime se broj ubijenih civila od početka operacije u srijedu penje na 38, navodi SOHR. Usto je u sukobu poginuo 81 kurdski borac, pokazuje najnovije izvješće te nevladine organizacije.

Ankara je izvijestila o pogibiji četvorice vojnika u Siriji i 18 civila u kurdskom raketiranju turskih pograničnih gradova.

Syrian rebels stand on top of an armoured vehicle driving towards the border to cross into Syria, in Ceylanpinar | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Turski ministar obrane u više je navrata izjavljivao da su poduzete sve mjere kako bi se spriječili civilni gubitci u okviru ofenzive u Siriji.

Turska je već izvela dvije ofenzive na sjeveru te zemlje, jednu 2016. na Islamsku državu (IS) i YPG i drugu 2018. na potonju miliciju. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Komentari (12)
  • Ova ubojstva idu na dušu Amerikanaca ... u Siriji se vodi politika zavadi pa vladaj ... Nadam se da će Turci dobit vraga kojeg su tražili ....

    13. 10. 2019,   12:05
  • nakon 8 godina odsijecanja glava vi novinari još uvijek teroriste nazivate pobunjenici

    13. 10. 2019,   13:24
  • to je ta demokracija koju provodi zapad

    13. 10. 2019,   09:28