Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sirija: Predalo se oko 2000 ljudi, većinom militanata IS-a

None Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Posljednjih tjedana je nazočnost brojnih civila, većinom obitelji džihadista zaustavila ofenzivu. Iz uporišta je pobjeglo više desetaka tisuća osoba i nitko ne zna koliko ih je ostalo

Oko 2000 osoba, većinom militanata Islamske države i članova njihovih obitelji, predalo se u utorak protudžihadističkim snagama koje podržava Washington na istoku Sirije gdje je navečer nastavljeno bombardiranje posljednjeg džepa skupine Islamistička država (IS).

Od samoproglašenog "kalifata"  2014. na velikim područjima između Sirije i Iraka, danas je ostalo samo malo područje oko sela Baghouz, blizu iračke granice.

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih boraca, u prosincu su pokrenule ofenzivu na IS uz podršku međunarodne protudžihadističke koalicije koju vode Sjedinjene Države.

Posljednjih tjedana je nazočnost brojnih civila, većinom obitelji džihadista zaustavila ofenzivu. Iz uporišta je pobjeglo više desetaka tisuća osoba i nitko ne zna koliko ih je ostalo.

Veliki broj boraca i njihovih obitelji su se predali u utorak, rekao je glasnogovornik SDF-a. Te osobe su ispitane i pregledane. Oko 400 osoba je u ponedjeljak evakuirano iz uporišta, naveo je arapsko kurdski savez.

Ranije u utorak je jedan zapovjednik SDF-a objavio da su prekinute borbe i paljbe kako bi se nastavile evakuacije.

Nakon dnevnog primirja, predvečer su nastavljeni topnički i zračni napadi, javlja AFP.

 

Komentari (13)
  • Tribalo bi ih sad ko ustaše u Jasenovac, tako se obračunava s teroristima!

    13. 3. 2019,   10:00
  • Sve ih dovedite na ,,zmijski otok,,35 km u oceanu kod Brazila i zabranite pristup otoku svim brodovima Svijeta

    13. 3. 2019,   07:13
  • bolje napišite istinu predali se američki i izraelski plačenici...poznato da su ih regrutirali židovi i ameri... pa bi konačno jednom trebalo pokrenuti kaznene progone tih cionističkih fašističkih tvorevina...koje svuda potiću ratove a svi plačamo u cijeni nafte... kada če čovječanstvo svatiti da se treba obraćunati sa stvarnim prikrivenim zloćincima...rusija je pokazala da je ćista od isila a židovi ih još pomažu zraćnim napadima na regularne snage sirije...a to isto ćine i ameri...zar nije čudno da ni jedan terorist isila nije digao u zrak ni jenu sinagogu...ili recimo nešto u americi...isilovci su plačenici židova i amera...jasno ko dan...radi ćiste pljačke sirijskih reursa mafte...i oni su izravno odgovorni za valove izbjeglica...

    13. 3. 2019,   06:19