Obavijesti

News

Komentari 5

Sirijski Kurdi: Nemamo veze s bombaškim napadom u Ankari

Sirijski Kurdi: Nemamo veze s bombaškim napadom u Ankari
8

Predsjednik najveće stranke sirijskih Kurda, Stranke demokratskog jedinstva (PYD), zanijekao je u četvrtak bilo kakvu umiješanost svog vojnog krila YPG u napad

VIDEO

Predsjednik najveće stranke sirijskih Kurda, Stranke demokratskog jedinstva (PYD), zanijekao je u četvrtak bilo kakvu umiješanost svog vojnog krila, Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u napad izveden dan ranije u Ankari u kojemu je poginulo 28 ljudi.

"Demantiramo bilo kakvu umiješanost u taj napad (...), te su optužbe očito usmjerene na pokušaj da se intervenira u Siriji", rekao je za AFP Saleh Muslim.

"Nikad nismo ni čuli za Saliha Necara", počinitelja napada, dodao je.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u četvrtak da su napad autobombom u kojemu je u srijedu navečer u Ankari poginulo 28 ljudi, isplanirali Radnička stranka Kurdistana (PKK) i YPG.

"Teroristički napad su izveli pojedinci iz terorističke organizacije (PKK) u Turskoj i borac YPG-a koji se ubacio u Tursku", kazao je.

"Napad je izveo Salih Necar. Rođen je 1992. u Amudi, na sjeveru Sirije (...) Teroristička organizacija i YPG su zajedno izveli taj napad", istaknuo je turski premijer.

Tursko topništvo od subote svakodnevno granatira položaje YPG-a koji je iskoristio ofenzivu koju snage sirijskog režima uz potporu ruskih zračnih napada vode u pokrajini Alepu, kako bi osvojio nova područja blizu turske granice.

Davutoglu: Iza napada u Ankari stoji kurdski YPG

Počinitelj bombaškog napada u Ankari s 28 žrtava je pripadnik Postrojbi narodne zaštite (YPG), kurdske milicije bliske zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), izjavio je u četvrtak turski premijer Ahmet Davutoglu koji je sirijski režim označio izravno odgovornim.

YPG je najvažniji kopneni saveznik međunarodne zračne kampanje protiv takozvane Islamske države (IS) i glavni je element lani osnovanog saveza Sirijskih demokratskih snaga, koje uključuju arapske i ostale naoružane skupine.

"U svjetlu informacija koje smo primili, jasno je utvrđeno da su taj napad izveli pripadnici terorističke organizacije u Turskoj, zajedno s pripadnikom YPG-a koji je u zemlju ušao iz Sirije", kazao je Davutoglu u govoru koji je prenosila televizija.

Dodao je da su 28 žrtava bombaškog napada u Ankari njih 26 bili vojnici. 

Prema njegovim riječima, taj napad pokazuje da je kurdski YPG teroristička organizacija i Turska očekuje suradnju svojih saveznika u borbi protiv te skupine.

Međutim, Saleh Muslim, čelnik Stranke kurdskog demokratskog saveza (PYD), glavne kurdske političke stranke u Siriji, opovrgnuo je "svaku umiješanost" njihova oružanog krila, YPG-a u napade u Ankari. 

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napad u Ankari, a Cemil Bayik, visoko pozicionirani pripadnik turskog PKK-a rekao je da ne zna tko stoji iza napada, ali da bi to mogla biti osveta.  

Turska policija je do sada privela devet osoba za koje sumnja da su povezane s napadom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare u kojem je ubijeno je 28 osoba, a ranjena je 61.

Sigurnosni izvori u Turskoj potvrdili su da su noću na četvrtak turski borbeni zrakoplovi bombardirali kampove PKK-a na sjeveru Iraka. Od subote tursko topništvo redovito bombardira položaje YPG-a koji su iskoristili ofenzivu vojske sirijskog režima na Damask u pokrajini Alep da se domognu većih dijelova terirtorija blizu granice s Turskom. 

Turski mediji javljaju da se osoba koja je upravljala vozilom punim eksploziva koje je uništilo nekoliko vojnih autobusa blizu glavnog stožera vojske zove Salih Necar, da je rođen 1992. u Amudi na sjeveru Sirije.  Identificirali su ga, dodaju mediji, forenzičari zahvaljujući otiscima prstiju pohranjenima u imigracijskim službama prilikom njegova nedavna ulaska na turski teritorij u svojstvu izbjeglice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa